Pretraga

Jedan od najljepših parkova prirode Hrvatske obnavlja svoju najposjećeniju stazu

A- A+

Posjetitelji koji su šumu Jankovac posjetili ovih dana mogli su primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze, najposjećenije staze Parka prirode Papuk, koja otkriva brojne biološke, geološke i kulturno-povijesne fenomene jednog od najljepših hrvatskih parkova prirode.

Obnova staze u PP Papuk | foto: PP Papuk

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine trenutno se provodi Podmjera 8.5. ‘Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava’- tipa operacije 8.5.2 ‘Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture‘.

Park šuma Jankovac iz vikenda u vikend neumorno obara rekorde posjećenosti,a ukoliko ste ju u posljednjih nekoliko dana posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze, navode iz Parla. Kružna staza duga 2,3 kilometra otkriva brojne biološke, geološke i kulturno-povijesne fenomene Papuka, a ovom rekonstrukcijom dobit će i sigurnosnu i vizualnu dodatnu vrijednost.

Spomenuta mjera prepoznata je kao izvrsna prilika za ulaganje u Grofovu stazu koja je još 2006. godine nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Sigurnost posjetitelja na prvom mjestu

U sjeverozapadnom dijelu Parka, na području Đedovice, rekonstruiran je i most na stazi Stari hrastovi koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode.

Na mjestu starog vidikovca Kapavac izgrađen je potpuno novi pa će posjetitelji moći uživati u pogledima prema mađarskim gorama sa sjevera, dok se prema jugu osim Požeške i Dilj gore mogu nazrijeti i bosanske planine.

Obnova staze u PP Papuk | foto: PP Papuk

– Ako moramo izdvojiti lokaciju koju se ne smije zaobići, osobito ako ste prvi put na Papuku, onda je to svakako Jankovac. Mjesto je to koje jednako intrigira i mlađe i starije, a osim predivne prirode nudi i sadržaje zbog kojih nam se posjetitelji uvijek iznova vraćaju. Zahvaljujući snijegu Jankovac je postao i najtraženija zimska destinacija Slavonije. Vikendom bilježimo i preko tisuću posjetitelja pa nam je iznimno važno i našu Grofovu stazu obnoviti kako bi naši posjetitelji bili što sigurniji, izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Vrijednost ukupnog ulaganja je 743.480,00 kuna, a Ugovorno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap