Pretraga

Kad arhitektura posluži kao inspiracija: Pjesme o slavnim građevinama

A- A+

Glazba je svugdje oko nas, i ne smeta nam to. Realno, i da vam smeta, ne možete puno napraviti po tom pitanju. Možete možda izvaditi slušalice iz uši i ugasiti glazbu dok radite ili kuhate, ali više od toga… Teško. I glazba se zato dotiče svih mogućih tema, pa i građevine.

Ilustracija ploče, foto: Pexels; Elviss Railijs Bitāns

Kada je u pitanju glazba u kombinaciji s građevinom, teško nam je to povezati. Nije čest prizor da prolazite kraj bauštele i čujete glazbu. Mada je moguće da ako doma imate neke manje popravke, koji ne zahtijevaju brzinu, da ćete se opustiti uz glazbu. Ali u svakom slučaju, nije nešto previše uobičajeno.

Ipak, iako te dvije stvari i nemaju previše dodirnih točaka, upravo su raznorazne građevine poslužile kao inspiracija za neke od najvećih hitova. Mi se danas prisjećamo nekolicine najpopularnijih, a ako imate neke vlastite prijedloge – slobodno nam dojavite!

Zedd – True Colors (Empire State Building)

Ova pjesma je snimljena 2015. godine, i iako se u samom tekstu nigdje ne spominje Empire State Building (osim u naslovu), pjesma je svakako posvećena upravo toj zgradi. Vjerojatno jedan od najpoznatijih nebodera na svijetu, koji stoji i postoji, prkosi vremenu.

Izdvojeni članak

Znate li gdje se nalazi hrvatski grad umjetnika i glazbe?

Eagles – Hotel California

Ako prethodnu pjesmu niste znali, ovu sasvim sigurno znate prepoznati barem po zvuku, ako ne po imenu. Hotel California je vjerojatno najopjevaniji hotel na svijetu, s obzirom na to da ova pjesma ima skoro 620 milijuna pregleda samo na YouTube-u. Očito postoji nešto jako privlačno u hotelima…

Winchester Cathedral – New Vaudeville Band

Jedna od najvećih katedrala u Europi, katedrala Crkve Engleske i najpoznatija običnom puku po tome što se tu održavaju ona velika kraljevska vjenčanja. Otvorena je prije gotovo tisuću godina (1093. godine), a uvrštena je na popis svjetske baštine 1950. godine. Spomenuta pjesma je izašla nekoliko godina kasnije, 1966. godine.

Billy Joel – The Great Wall of China

Kineski zid se nalazi među sedam novih svjetskih čuda, a i na popisu pjesama koje su proslavile Billy Joela. Dobro, možda ova i nije jedna od njegovih najpoznatijih, ali svakako ju se isplati poslušati – shvatit ćete da je jednako kvalitetna kao i one puno poznatije. Nalazi se na njegovom dvanaestom i posljednjem studijskom albumu, koji je izašao 1993. godine.

Frank Ocean – Pyramids

Piramide također spadaju među svjetska čuda, a nalaze se i na prvom studijskom albumu Frank Oceana, koji je izašao prije skoro deset godina, 2012. godine. Ocean je povezao piramide, Kleopatru i Egipat sa svodnicima i prostitucijom. Svakako, zanimljiv zvuk, a još zanimljiviji tekst!

Copy link
Powered by Social Snap