Pretraga

Matematička mozgalica za bauštelce: ‘Ako 12 radnika treba 18 sati da izgrade zid…’

A- A+

Jedan od najpoznatijih hrvatskih profesora matematike, Toni Milun, objavio je na svojoj Facebook stranici simpatičan ‘bauštelski’ zadatak. Kako je napisao, rekao je kako u pitanju lagan zadatak, kako se pratitelji ne bi previše uspavali za vrijeme praznika.

Pitanje je vrlo jednostavno: Ako dvanaestorici radnika treba 18 sati da izgrade zid, koliko je sati potrebno devetorici radnika da izgrade zid iste veličine? Uz kraći matematički postupak, dođe se do rezultata – 24 sata. Nije dugo trebalo da se u komentarima jave i oni koji imaju nekog iskustva s radovima, pa su tako počele i razne šale.

‘Zavisi od brzine, devetorica mogu izgraditi zid radeći 18 sati’, ‘Sve zavisi rade li na sate ili je dogovorena cifra za završen posao. Ako je ovo prvo, trebate će im 18+ sati a ako je ovo drugo – 18’ i ‘Opet 18 sati (koja minuta više), jer među ovih 12 su: 1 nadzorni inženjer, 1 građevinski tehničar i 1 poslovođa, ovu trojicu što mičemo naravno su inženjer, tehničar i najveći zabušant od šljakera’, samo su neki od komentara.

Copy link
Powered by Social Snap