Pretraga

U mjesecu kada se očekuje spajanje Pelješkog mosta, potpisan novi kolektivni ugovor s Kinezima

A- A+

Spektakularno spajanje Pelješkog mosta najavljeno je za 28. srpnja ove godine, a završetak cjelokupnog mosta sa svim pristupnim cestama mogao bi potrajati sve do početka iduće godine. U međuvremenu je Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisao novi kolektivni ugovor s Kinezima.

kolektivni ugovor

Novi kolektivni ugovor između Sindikata graditeljstva Hrvatska i kineskog izvođača radova (CRBC) | foto: Facebook, SGH

Radovi na Pelješkom mostu napreduju brže nego ikada, a ubrzo se očekuje fascinantno spajanje i zadnjeg segmenta tog 2,4 kilometara dugog mosta, čime se izgradnja cijele konstrukcije sve više bliži svome kraju.

Naime, počelo je nestrpljivo odbrojavanje zadnje faze spajanja mosta kojim će se povezati jug Hrvatske s ostatkom naše zemlje.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u četvrtak je najavio kako će sljedeći tjedan Pelješki most bit spojen zadnjim segmentom čelične konstrukcije, a takav veliki događaj dogodit će se 28. srpnja.

Izdvojeni članak

Otvaraju se šampanjci: Otkriven datum spajanja posljednjeg segmenta Pelješkog mosta

Završno spajanje projekta svih projekata

Na mostu je potrebno ugraditi samo još jedan mali dio koji će konačno spojiti Komarnu na kopnu i Brijesta na poluotoku, a radi se o zadnjem segmentu dugom 18 metara i teškom 220 tona koji će, u planiranom terminu sljedeći tjedan, podići dvije dizalice, prenosi portal Večernji list.

Nakon postavljanja tog posljednjeg dijela od ukupno 165 segmenata čelične nosive konstrukcije, slijedi i njegovo zavarivanje koje će potrajati sedam dana. Spajanje Pelješkog mosta tako će biti dovršeno čak dva mjeseca prije prvotnog roka, a potom slijedi njegovo dodatno opremanje.

Novi kolektivni ugovor s Kinezima

Kao što smo već pisali, radove na mostu prate i radovi na pristupnim cestama koje izvodi oko 600 radnika, a zajedno sa stonskom obilaznicom činit će dionicu dugu 28 kilometara na kojoj se nalaze četiri tunela, tri manja mosta i dva vijadukta.

U međuvremenu je, 5. srpnja 2021. godine, Sindikat graditeljstva Hrvatska (SGH) sklopio novi kolektivni ugovor s glavnim izvođačem radova Pelješkog mosta China Road and Bridge Corporation (CRBC), stoji na Facebook stranici Sindikata graditeljstva Hrvatske. Kolektivni ugovor potpisali su predstavnik CRBC-a Lu Shengwei i tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar.

Ovim ugovorom nastavljaju se svi daljnji radovi na dovršavanju izgradnje Pelješkog mosta te je detaljnije uređeno radno vrijeme radnika.

Copy link
Powered by Social Snap