Pretraga

Napeto u BiH: Tko će graditi deveti najduži tunel u Europi?

A- A+

U susjedstvu se priprema ‘teren’ za izgradnju tunela dužine 11 kilometara, odnosno devetog najdužeg cestovnog tunela u Europi. Riječ je o tunelu Prenj, u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 400 milijuna eura. U tijeku je odabir izvođača radova koji bi prema najavama trebali započeti do kraja godine.

cestovni tunel

cestovni tunel | foto: Freepik

Najznačajniji infrastrukturni projektu u Bosni i Hercegovini je izgradnja tunela Prenj, devetog najdužeg cestovnog tunelu u Europi, a koji će ujedno biti prvi u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Tunel je dio trase Koridora V c.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je rujan 2024., a rok za završetak projekta je kolovoz 2030. godine. Ovi rokovi su definirani planom poslovanja i usuglašeni su s kreditom, rekli su iz Autocesta FBiH za Dnevni avaz.

– Također, naglašavamo kako su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o tijeku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih zahtjeva od ponuđača, pojašnjavaju iz Autocesta FBiH.

Naime, za izvedbu ovog velikog projekta izvođač još uvijek nije izabran, a u konkurenciji je trenutno 6 graditeljskih tvrtki.

– Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato tko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka dadne suglasnost na kombinirani evaluacijski izvještaj druge faze tendera koja još nije ni započela – navode iz Autocesta FBiH.

Doznajte ovdje kojih su 10 tunela najduži u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap