Pretraga

Napokon smo dobili odgovor: Autobusnim kolodvorom u Rijeci upravlja privatna tvrtka

A- A+

Riječki gradonačelnik Marko Filipović odgovorio nam je tko upravlja jedinim autobusnim kolodvorom u Rijeci. Radi se o firmi Arriva koja je u Hrvatsku došla 2013. godine kao autobusni prijevoznik, a trenutno upravlja s ukupno 15 autobusnih kolodvora u Hrvatskoj.

Autobusni kolodvor Žabica, Rijeka | Screenshot/GoogleKarte

Nakon što smo poslali upit Gradu Rijeci o tome tko upravlja autobusnim kolodvorom na Žabici, morali smo nekoliko dana pričekati na odgovor, odnosno kako su nam rekli, na odobrenje već spremnog odgovora. Više o tome možete pročitati ovdje.

Tako smo iz gradonačelnikovog odgovora saznali da autobusnim kolodvorom u Rijeci zaista već i sada upravlja privatna tvrtka, točnije Arriva. Arriva je, kako stoji na njihovoj službenoj stranici, pružatelj usluga autobusnog prijevoza u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Zanimljiva situacija u Rijeci: Tko upravlja autobusnim kolodvorom? Odbili su nam odgovoriti

– Nastavno na Vaše pitanje u svezi upravljanja autobusnim kolodvorom na Žabici ovim putem obavještavam Vas kako istim upravlja tvrtka Arriva, a pružanje usluga putnicima, odnosno prodaja karata, garderoba, ugostiteljstvo i sl., odvija se u prostorima prizemlja poslovno-stambenog bloka na adresi Žabica 1 te na otvorenom prostoru na kojemu su smješteni peroni za prihvat autobusa i ukrcaj, odnosno iskrcaj putnika, odgovorio nam je Filipović.

Kako nam je gradonačelnik odgovorio, putnički peroni riječke Žabice, osim najzapadnijeg, smješteni su na površini koju Arriva koristi po osnovi Ugovora o zakupu zemljišta s Gradom Rijekom. Ono što je posebno zanimljivo jest to što dio kolodvora nije uopće u zakupu, već se koristi kao javna površina.

Javna površina

– Površina pločnika između poslovnih prostora i perona nije u zakupu te se koristi kao javna površina. Ugovorom o zakupu zemljišta utvrđeno je da zakupnik ‘snosi sve troškove vezane za korištenje zemljišta’, a ujedno zakupnik, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, obavlja i djelatnost pružatelja kolodvorske usluge na autobusnom kolodvoru Žabica.

Podsjećamo, gradonačelnik Filipović nam je odgovorio na naš upit o upravljanju autobusnim kolodvorom tek nakon što je na Gradskom vijeću izglasana prodaja zemljišta na kojem će se graditi novi kolodvor. Više o tome možete pročitati ovdje. Gradonačelnikov odgovor prenosimo u potpunosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap