Pretraga

Novi projekt Hrvatske i Slovenije: Kreće se u izgradnju mosta na granici

A- A+

Kreće se u izgradnju mosta preko potoka Kamenice koji se nalazi na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici. To je samo jedan od zajedničkih projekata Hrvatske i Slovenije koji je frekventan i važan. Jedan od posebno velikih projekta je Istarski ipsilon čiji je završetak najavljen kroz nekoliko mjeseci.

Obrež - granica sa Slovenijom

Obrež Vivodinski – granica sa Slovenijom | Screenshot: Google street view

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica za infrastrukturu Republike Slovenije Alenka Bratušek potpisali su sporazum o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenice. Potok je to između naselja Obrež i Božakovo na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici.

Ministar Butković je kazao kako se radi o mostu koji se s hrvatske strane nalazi u Karlovačkoj županiji, frekventan je i važan. Dodao je kako su zato sporazumom zadužili tvrtke da pripreme projektnu dokumentaciju i izgradnju mosta.

Izdvojeni članak

Istarski ipsilon gradi se brže od planiranog: Na ljeto se u promet pušta još jedna dionica

Na novinarsko pitanje što nedostaje u suradnji, ponajprije u cestovnom povezivanju sa Slovenijom, Butković je odgovorio kako se završava Istarski ipsilon. Kazao je kako će za nekoliko mjeseci biti probijena druga cijev tunela Učka, pri čemu više od 40 posto turističkog prometa u Hrvatsku dolazi tom dionicom.

– Obnovili smo most preko Dragonje preko kojega ide puno prometa, a voljeli bismo da se ubrza i izgradi dionica koja spaja Rupu s Postojnom, što je na Sloveniji. Postoji dobra volja, vjerujem da će oni to realizirati, to je bitno i njima i nama, zaključio je ministar Butković.

Izdvojeni članak

Novi podaci: Cijene građevnog materijala na domaćem tržištu su u godinu dana skočile za 10,2%

Butković je sudjelovao na hrvatsko-slovenskom poslovnom forumu ‘Javna ulaganja u graditeljstvu 2023.’, koji se u organizaciji Jutarnjeg lista i Dela održao u Opatiji, a na kojem se raspravljalo o velikim infrastrukturnim projektima. Također, razgovaralo se i o problemima u vezi s izvođenjem građevinskih radova, među kojima je eskalacija cijena najveći izazov.

Butković je rekao kako su u Hrvatskoj pokrenuli veliki investicijski ciklus, a na nekim projektima radove izvode i uspješne slovenske tvrtke. Dodao je da će se razgovarati i o drugim temama koje treba zajednički rješavati. Pritom je kazao da treba dogovoriti još neke tehničke stvari kada je riječ o spojnim točkama nekih cesta u unutrašnjosti. Istaknuo je kako je interes obje države, da se uz postojeće prometnice, prijelaze i mostove koji se obnavljaju, grade i druge lokalne ceste i odrede spojne točke.

Copy link
Powered by Social Snap