Pretraga

Petek oštro: U Zagrebu gule kožu građanima naplatama vezanim uz obnovu

A- A+

Nezavisni gradski zastupnik i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Renato Petek kazao je kako u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG) “građanima gule kožu dodatnom naplatom usluga i naknada u poslovima vezanim uz obnovu oštećenih zgrada poslije potresa”.

Nezavisni gradski zastupnik i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Renato Petek I Foto: Facebook

Renato Petek, kandidat za gradonačelnika kazao je kako se Gradsko stambeno našlo u teškoj poziciji kao gradska tvrtka jer joj je prošle godine narušen ugled zbog tri različite situacije, a prva je bila – potres.

– Bilo je potrebno organizirati hitne intervencije, a građani su sami mogli vidjeti da su radovi skidanja dimnjaka i ostale hitne sanacije koštale dva ili tri puta više nego prije potresa. GSKG treba štititi interese građana, mora im služiti i pomagati, a ne misliti na prihod, kazao je Petek.

Navodi kako se druga situacija dogodila nedavno tijekom prikupljanja dokumentacije za konstrukcijsku obnovu zgrada.

– GSKG je tada objavio cjenike i građanima su počeli naplaćivati po četiri – pet tisuća kuna naknade kako bi im oni prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Na intervenciju građana, medija i javnosti, gradonačelnik je tu odluku ukinuo, objasnio je zastupnik i istaknuo kako sve to narušava ugled jedne gradske tvrtke.

‘Upravlja li gradskim sustavom Pablo Escobar ili gradonačelnik Milan Bandić?’

– Najnovija se situacija odnosi na građane koji su sami krenuli dizati kredite uz pomoć GSKG-a. Osim onih naknada koje uzima banka, GSKG prema svojim propisima uzima 1,5 posto od ukupnog iznosa kredita za sebe. GSKG je tvrtka koja je prošle godine ostvarila 9,5 milijuna kuna dobiti. Smatram da dobit ne smije biti prioritet u ovakvoj situaciji. Kao gradska tvrtka dužni su biti na usluzi građana i ne smiju poslovati na taj način, poručio je Petek i dodao:

– Javljali su mi se građani i pitali me, upravlja li gradskim sustavom Pablo Escobar ili gradonačelnik Milan Bandić koji bi trebao imati malo više osjećaja za građane u ovoj situaciji?

Copy link
Powered by Social Snap