Pretraga

Peticijom se skupljaju potpisi za zadržavanje skela na Zagrebačkoj katedrali!

A- A+

Pojavila se neobična peticija kojom se nastoje prikupiti potpisi koji bi osigurali trajno zadržavanje skela na Zagrebačkoj katedrali! Treba li uopće razmatrati stajalište da su skele na ovoj građevini toliko dugo prisutne da su promijenile vizuru središta Zagreba ili uz smiješak prihvatiti simboliku?

katedrala peticija

katedrala peticija

Change.org stranica je na kojoj razne društvene inicijative mogu na jednostavan način dobiti podršku za svoje ideje i projekte. Upravo je ovaj mrežni alat iskorišten za pokretanje peticije kojom se na katedrali u Zagrebu nastoje zadržati građevinske skele. Peticija je do 9. svibnja u 13 sati prikupila 16 potpisa.

Peticiju je pokrenuo Filip Pračić s obrazloženjem:

– S trenutnom skelom Zagrebačka Katedrala izgleda bolje nego ikad, a njenim zadržavanjem značajno bismo smanjili troškove daljnje restauracije koja time postaje nepotrebna. Krajnji cilj peticije je otvaranje skeletnih tornjeva kao novog zagrebačkog javnog prostora. Zadržimo skele! Uštedimo novac! Stvorimo atraktivan javni prostor!

Izdvojeni članak

Radovi na zagrebačkoj katedrali: Među najsloženijim projektima konstrukcijske obnove na svijetu

Iako uvijek postoji mogućnost da svaka inicijativa dobije svoje sljedbenike, posebno ako se u ovome slučaju uzime u obzir da generacije Zagepčana katedralu bez skela nikada nije niti vidjelo, vjerujemo kako ćete se složiti da je u ovome slučaju ipak riječ o svojevrsnoj društvenoj kritici. Što se može naslutiti i iz završne poruke inicijatora koja glasi: ‘Došlo je vrijeme da se stvari nikad ne promjene!’  kada se stavi u kontekst obnove objekata na području Zagreba koji su oštećeni u potresu 2020. godine.

Naime, tri godine nakon potresa, mnogi građani očekuju rješenja za skele na svojim objektima pa tako i na katedrali koju već desetljećima nisu vidjeli bez skela.

Copy link
Powered by Social Snap