Pretraga

Pogledajte kako izgleda najskuplja zebra u državi, a nije iz Zoološkog

A- A+

Karlovački oporbeni gradski vijećnik Dimitrije Birač, član Nove ljevice, ustvrdio je u utorak da je 3D zebra u Gradskoj četvrti Grabriku koja je koštala 54.000 kuna preplaćena. Predsjednik Vijeća te četvrti Frane Kaleb tvrdi da je trošak ustvari 37.375 kuna, s četiri godine jamstva.

3D pješački prijelaz u Karlovcu | Foto: KAkvart

Dimitrije Birač je u utorak na konferenciji za novinare za jedinu 3D zebru u Karlovcu rekao da su Alen Katić (HDZ) i Frane Kaleb (HSU) iz Vijeća Gradske četvrti Grabrika koordinirali projektom, ali je ponajprije prozvao gradonačelnika Damira Mandića (HDZ). Mandić je inače autor projekta KAkvart u sklopu kojeg se, uz donaciju Heinekena, u gradu na godinu odradi oko 20 projekata za pojedine gradske četvrti i mjesne odbore, prenosi N1.

– Mandić je nas vijećnike na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gledao u oči i rekao da HDZ-ovi članovi vijeća svih gradskih četvrti rade volonterski, besplatno, da se oni žrtvuju za zajednicu, a eto na projektu ove zebre volonterski rad obračunat je 7.000 kuna, rekao je Birač i pozvao gradonačelnika da to istraži.

Izdvojeni članak

Hrvatski grad na inicijativu građana dobio svoju prvu 3D zebru

Novinarima je Birač dao preslik tiskanice sa 7.000 kuna obračunatoga volonterskog rada te ukupnom cijenom projekta od 54.125 kuna, ali na njoj stoji da iz gradskog proračuna ide 37.375 kuna. Rekao je i kako je grad za oko 35 tisuća kuna platio Pismoradu izradu zebre, a oni su za iznos od 4.500 kuna izradili projekt, a potom uzeli podizvođače, Signal promet, koji su realizirali posao.

Kaleb je oštro porekao da je netko dobio 7.000 kuna za volonterski rad. Kaže da je najprije ‘bio prikazan’, ali ‘u financijskom djelu projekta nije obračunat’. Birač je i Signal prometu poslao upit za cijenu zebre na što je dobio ponudu na iznos od 18.750 kuna s PDV-om.

– Karlovac je jedan od nekoliko gradova koji imaju 3D pješački prijelaz i to je dobro, nisam zlonamjeran, ali se moglo za isti novac napraviti dvije, tri zebre, ili da su se stavile antistres podloge i vrtuljci na jedno dječje igralište, što zaista treba, rekao je Birač i zapitao da što se događa na milijunskim projektima ako se zebra prenaplaćuje 70 posto.

Dimitrije Birač

Dimitrije Birač | Foto: Facebook

Mi smo prije mjesec dana popratili izradu 3D zebre. Postavljena je u ulici Kralja Petra Krešimira IV u Karlovcu u gradskoj četvrti Grabrik. Radi se o zebri u vrlo prometnoj ulici kojom na putu do škole prođe jako puno školaraca, ali i ostalih pješaka. Vizualni efekt pješačkog prijelaza u tri dimenzije potiče vozače na smanjivanje brzine.

GČ GRABRIK – U ulici Kralja Petra Krešimira IV na postojećem pješačkom prijelazu postavljena je 3D zebra. Inicijativa je…

Posted by KAkvart on Tuesday, October 19, 2021

Pogledajte kako izgleda najskuplja zebra u državi, a nije iz Zoološkog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap