Pretraga

Poznato ime novog ministra graditeljstva? Premijer se odlučio za glavnog savjetnika HPB-a

A- A+

Nakon dva tjedna otkako je uhićen tadašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat, još uvijek nije poznato tko je njegov nasljednik. No, čini se da bi se to moglo uskoro promijeniti. Navodno će ga naslijediti Ivan Paladina, bivši predsjednik Uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke.

Premijer Andrej Plenković | Foto: Vlada RH

Kako piše Jutarnji list, uskoro bi premijer Andrej Plenković trebao objaviti ime osoba koja će naslijediti Darka Horvata, bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Navodno bi to trebao biti Ivan Paladina, bivši predsjednik Uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke.

Iako Paladina nije član HDZ-a, blizak je vladajućoj stranci, a izbor je na njega pao zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata.

– Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska. Riječ je o mladom stručnjaku, ima neosporni autoritet i stručnost i u ovom trenutku je ‘joker’ iz rukava. Ima sjajnu profesionalnu karijeru, rekli su iz izvori iz HDZ-a za Jutarnji.

Izdvojeni članak

Dunja Magaš će mijenjati Horvata dok se ne imenuje novi ministar

Paladina je s ruskim poduzetnikom Sergejem Gljadelkinom, koji je bio većinski vlasnik IGH-a dok je Paladina bio predsjednik Uprave, od 2015. godine bio i suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja se poslije preimenovala u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. godine dobila koncesiju za turistički projekt Kupari i upravo zato je 2018. godine napustio IGH i posvetio se razvoju projekta, koji još uvijek nije realiziran.

U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement, tvrtka iz Hong Honga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina, koji navodno više nije u dobrim odnosima s Gljadelkinom.

Paladin je i od 2006. do 2008. godine bio direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, agodinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf,. U pitanju je tvrtka koja razvija turistički projekt na Srđu. O 2009. do 2011. godine je bio projekt menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski. Dvinski je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ-u, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017. godine.

Paladin je i osnivač i direktor konzultantske tvrtke Delta savjetovanje. Upravo je ona bila ključna da Gljadelkin preuzme IGH, kao i tvrtku Hidroelektru niskogradnju.

Jedno od potencijalno problematičnih pitanja bi moglo biti pitanje njegovog suvlasništva nad tvrtkom koja ima koncesiju za Kupare, kompleks koji je u državnom vlasništvu, za što je nadležno upravo ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Copy link
Powered by Social Snap