Pretraga

Pripreme za izgradnju pruge Dugo Selo – Novska: Investicija vrijedna 670 milijuna eura

A- A+

Državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić održao je u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sastanak o razvoju strateškog projekta ‘Dogradnja, obnova i izgradnja drugog kolosijeka te izgradnja nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska’. U pitanju je investicija vrijedna oko 670 milijuna eura.

Sastanak o izgradnji pruge Dugo Selo - Novska

Sastanak o izgradnji pruge Dugo Selo – Novska | foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U uvodnom dijelu sastanka državni tajnik je istaknuo kako se projekt dogradnje, obnove i izgradnje drugog kolosijeka te izgradnje nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska, kao dio međunarodnog koridorskog pravca, dobro razvija te ima jednaku važnost i prioritet, kao i željeznički projekti koji se realiziraju na drugom međunarodnom koridorskom pravcu od Luke Rijeka prema Mađarskoj granici.

Nositelj projekta modernizacije i izgradnje nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska je društvo HŽ Infrastruktura d.o.o., a projekt obuhvaća rekonstrukciju i obnovu cijele jednokolosiječne pružne dionice te izgradnju drugog kolosijeka na dionicama Dugo Selo – Ivanić Grad – Popovača – Kutina – Lipovljani – Novska ukupne duljine 83 km, od čega se na dionici Kutina – Lipovljani, duljine 10 km, na novom pravcu izvodi nova dvokolosiječna pruga.

Novi sustav elektrifikacije i upravljanja prometom

U okviru projekta izvest će se i rekonstrukcija kolodvora/stajališta/otpremništva, ukinut će se većina željezničko – cestovnih prijelaza izvođenjem denivelacija te će se ugraditi potpuno novi sustav elektrifikacije i upravljanja prometom, čime će se omogućiti prometovanje putničkim vlakom brzinama do 160 km/h, a teretnima do 120 km/h.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 670 milijuna eura i dio radova na dionici D od Kutine do Novske, u iznosu od 141 milijuna eura, financirat će se iz NPOO-a, drugi dio na dionicama od Ivanić Grada do Kutine, u iznosu od 245 milijuna eura, prijavljen je za financiranje iz CEF fonda, a preostali dio radova planira se financirati putem OPKK i nacionalnih sredstava.

Izdvojeni članak

Velike promjene: Hoće li Zagreb dobiti željezničku prugu na stupovima?

Ishođenje preostalih građevinskih dozvola

Projekt je u fazi ishođenja preostalih građevinskih dozvola (ishođeno je 25 od 43 potrebne dozvole) i pripreme tender dokumentacije za provedbu postupka javne nabave, koja se planira pokrenuti u trećem kvartalu 2023. godine. Po završetku javne nabave koja se planira u drugom dijelu 2024. godine planira se započeti s radovima.

Uz državnog tajnika Gospočića, na sastanku su prisustvovali i ravnateljica Uprave za željezničku infrastrukturu i promet, načelnik Sektora za željezničku infrastrukturu, predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura d.o.o. Ivan Kršić, direktor razvoja i EU fondova u društvu HŽ Infrastruktura d.o.o. Mirko Franović i voditelj projekta Danijel Bicak.

Na sastanku su bili prisutni i  zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnik Općine Križ Marko Magdić te načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

Copy link
Powered by Social Snap