Pretraga

Protiv arhitektice podignut optužni prijedlog zbog brojnih nepravilnosti na dubrovačkim gradilištima!

A- A+

Na čak šest dubrovačkih gradilišta gdje su se izvodili radovi na kulturnoj baštini inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti, a zbog izrade projekata protivno propisima inspekcija je protiv arhitektice Jelice Peković podnijela optužni prijedlog prekršajnom sudu u Dubrovniku.

Foto: Unsplash

Rekonstrukcija Peskarije, gradnja apartmana na Pločama tvrtke In Trend vlasnika Mirka Obrvana, također na Pločama rekonstrukcija objekta investitora Mije Rešetar, kuća Benković-Bumbić investitora Miha Glavića, Restićev ljetnikovac u Susjepanu, ljetnikovac Kaboga Zec u Gružu – svim ovim građevinskim projektima zajedničko je da se rade na zaštićenoj kulturnoj baštini, a sve ove investicije projektirala je tvrtka Omega Engineering arhitektice Jelice Peković, svi ovi projekti dobili su suglasnost dubrovačkih konzervatora te su, što je najzanimljivije, na svim ovim projektima utvrđene brojne nepravilnosti, a radovi su (privremeno) obustavljeni, otkriva, otkriva Dubrovački dnevnik.

Izdvojeni članak

Obnova infrastrukture stadiona: Nova afera na Maksimiru?

Brojne nepravilnosti

U samom izvješću višeg građevinskog inspektora Damira Čenića, popisane su brojne nepravilnosti na spomenutim gradilištima, a u njemu je, među ostalim, prozvana i projektantica Jelica Peković protiv koje je podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu u Dubrovniku zbog izrade projekata protivno propisima.

O investicijama Mirka Obrvana i Mije Rešetar Dubrovački dnevnik pisao je više puta. Obrvan je gradio apartmane na vrijednom arheološkom nalazištu bez da je proveo arheološka istraživanja prije početka radova, a rekonstrukcija Peskarije vratila se na početak, odnosno na novo raspisivanje natječaja.

Investitori spomenutih šest objekata dobili su uredno papire za gradnju od strane konzervatora, te Grada Dubrovnika koji u ovakvim slučajevima kada ima suglasnost konzervatora samo izda potvrdu. U ovom slučaju pogriješili su za početak konzervatori, pa potom i bivša pročelnica Silva Vlašić čiji je gradski odjel izdavao potvrde bez da je tražio ishodovanje pravovaljane građevinske dozvole. Poput sad bivše pročelnice Silve Vlašić i Žana Baća nedavno je smijenjena s mjesta pročelnice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a još prošle godine pisalo se kako je protiv nje Ministarstvo kulture pokrenulo postupak, kao i protiv jedne arhitektice, vjerojatno Peković.

Izdvojeni članak

Neidhardtov ilegalni balkon u Ilici postao ‘viseći vrt’

Nije joj moguće zabraniti rad

Od tada do danas o postupcima protiv Baće i Peković, Ministarstvo šuti, a novinare Dubrovačkog dnevnika zanimalo je može li Peković obavljati svoju djelatnost, ako Inspekcija sumnja da radi suprotno pravilima.

– Jelici Peković nije moguće zabraniti rad na kulturnim dobrima dok je postupak u tijeku, odnosno dok se ne donese pravomoćna odluka. Također, s obzirom na određena odstupanja od uobičajene prakse i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke Ministarstvo je pokrenulo postupak na službeničkom sudu protiv bivše pročelnice, Žane Baća stoga nismo u mogućnosti komentirati postupak dok nije okončan, kazali su iz Ministarstva kulture.

Isto tako kazali su da za (ne)izdavanje građevinskih dozvola na spomenutim projektima, odgovornost leži na odjelu bivše pročelnice Silve Vlašić.

 

Copy link
Powered by Social Snap