Pretraga

Sastali se Tomašević i Vanđelić: Dogovoreno šest mjera za bržu, kvalitetnu i transparentnu obnovu Zagreba

A- A+

Obnova Zagreba nakon potresa bila je glavna tema sastanka novoizabranog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića. Prva suradnja nove gradske i državne vlasti rezultirala je dogovorom šest mjera kojima će se nastojati osigurati brža obnova grada.

obnova zagreba

Obnova Zagreba, Tomislav Tomašević i Damir Vanđelić | foto: Grad Zagreb

Sastanak, na kojem su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i pročelnik Dinko Bilić, održan je prošlog petka u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Izmjene Zakona o obnovi, dovršetak pregleda svih oštećenih zagrebačkih zagrada te rješavanje pitanja građevinskog otpada neke su od glavnih smjernica akcijskog plana obnove grada nakon potresa dogovorenog na prvom sastanku novoizabranog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića.

Dogovoreni akcijski plan obnove grada Zagreba temelji se na šest točaka čije će hitno provođenje potaknuti ubrzanje obnove grada nakon potresa od kojeg je prošlo točno 456 dana.

Brza i transparentna obnova Zagreba

Nakon održanog sastanka Tomašević je naveo da je osnova uspjeha obnove grada partnerstvo Grada Zagreba, Fonda za obnovu i Republike Hrvatske. S ravnateljem Fonda Damirom Vanđelićem mapirao je najveće izazove nastavku procesa obnove.

– Grad Zagreb učinit će sve da bude puno bolji partner u tom procesu nego što je bio u proteklih godinu i tri mjeseca od potresa. Sa svoje strane, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima da prikupe dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za obnovu, kako smo i najavili, naveo je Tomašević.

S takvim viđenjem obnove slaže se i Vanđelić koji je naglasio da, s obzirom na zajednički interes – brzu i transparentnu obnovu, očekuje dobru suradnju s gradonačelnikom.

Izdvojeni članak

Veliki prevrat u priči o obnovi škole na Savici: Dugoočekivana rekonstrukcija prepuna je nelogičnosti i propusta

– Na sastanku smo Gradonačelniku prezentirali stanje obnove, identificirali uska grla u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te dali prijedloge za rješavanje tih problema. U početku smo imali problem sa slabom i sporom predajom zahtjeva građana za obnovu, sada se ti zahtjevi presporo obrađuju jer Ministarstvo treba dodatne ljude da bi se obrađivali tempom koji bi nas sve mogao zadovoljiti, što  je, koliko mi je poznato, u postupku rješavanja. Ukoliko se to ubrza, iduće usko grlo moglo bi biti u Fondu koji također nije ekipiran do kraja, dodaje Vanđelić.

No, problem Zagreba još uvijek je predaja zahtjeva.

– Zahtjeve je predalo tek 20-ak posto vlasnika nekretnina koje su oštećene u potresu i vjerujemo da nam upravo tu Grad Zagreb može biti od pomoći, zaključuje.

Šest točaka akcijskog plana obnove

Kako bi se zajednička težnja brže, transparentnije i kvalitetnije obnove realizirala, dvojac Tomašević-Vanđelić dogovorio je akcijski plan obnove Zagreba temeljen na šest glavnih točaka, a one su:

  1. Izmijeniti Zakon o obnovi: ideju o mijenjanju Zakona o obnovi iznio je predsjednik Fonda Damir Vanđelić, no iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poručuju da ta tema trenutni nije na dnevnom planu,
  2. Dovršiti pregled svih zgrada: na prvi pregled u Zagrebu još uvijek čeka 10 do 15 posto zgrada, a Tomašević i Vanđelić najavljuju da će se taj problem riješiti tijekom sljedećeg tjedna,
  3. Zaposliti ljude na obnovi: zapošljavanje pravnika i inženjera s iskustvom kako bi se povećao broj izdanih odluka o obnovi koje su trenutno dvije na tjednoj bazi,
  4. Problem građevinskog otpada: u Zagrebu ne postoji lokacija na kojoj će se odlagati građevinski otpad koji nastaje nakon rušenja oštećenih objekata,
  5. Problem čuvanja osobnih stvari: traži se lokacija na kojoj će ljudi moći pohraniti svoje stvari nakon iseljavanja iz svojih domova kada krene obnova,
  6. Mobilni timovi za podnošenje zahtjeva: u Zagrebu je podneseno tek 25 posto zahtjeva od svih oštećenih zgrada koje su neuporabljive, piše Jutarnji list.
Sastali se Tomašević i Vanđelić: Dogovoreno šest mjera za bržu, kvalitetnu i transparentnu obnovu Zagreba
Share via
Copy link
Powered by Social Snap