Pretraga

Ministar graditeljstva: ‘U Europi nema primjera gdje se država toliko uključila u obnovu’

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina, je u društvu ravnateljice Fonda za obnovu, Snežane Penović, obišao nekoliko lokacija na području grada Zagreba na kojima se provode radovi obnove nakon potresa.

Ministar Ivan Paladina | Foto: screenshot, YouTube

Ministar graditeljstva rekao je novinarima kako se na nekoliko objekata izvodi konstrukcijska obnova. Napomenuo je kako su neki završeni, jedan dio obiteljskih kuća, jedan dio višestambenih objekata. Dodao je i kako uglavnom govori o širem području Grada Zagreba, piše N1.

Rekao je kako je obilazak gradilišta važan kako bi se upoznalo s preprekama, ali i vidjelo što napreduje željenom brzinom. Naglasio je kako Ministarstvo i ostala nadležna tijela mogu ubrzati proces obnove.

Na pitanje kakva je suradnja Grada, Ministarstva i Fonda, Paladina je odgovorio kako se komunicira te kako oba provedbena tijela imaju dovoljno odluka od strane ministarstva da mogu provoditi više obnove nego što to trenutno rade. Ministar je objasnio kako su u zadnja dva mjeseca stvorene pretpostavke za ubrzanje donošenja odluka kako bi, kad se zahukta obnova, mogli pratiti dinamiku.

Izdvojeni članak

Slijedeći tjedan počinje obnova prvih objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji

Jedinstven primjer u Europi

– Ovih 10-ak gradilišta može se smatrati malim brojem s gledišta protoka vremena od potresa. Mi smo naše ciljeve do kraja ljeta jasno iskomunicirali. Ova lokacija dobar je primjer, nigdje u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu, rekao je Paladina.

Dodao je kako je u pripremi i obnova više desetaka objekata te da očekuje da će do kraja listopada biti uvedeni u gradilište. Rekao je to u izjavi novinarima kod obiteljske kuće na adresi Selišće 27, ustvrdivši da je obnova te kuće pokazuje veliki organizacijski i financijski angažman države.

Najavio je da će njegovo ministarstvo dio aktivnosti usmjeriti na poticanje, olakšavanje i dodatno stimuliranje samoobnove, jer se kroz taj model zajedničkog rada vlasnika, ministarstva i provedbenih tijela može dodatno potaknuti i ubrzati obnova. Na području Sisačko-moslavačke županije na 40 do 50 lokacija izvode se radovi konstrukcijske obnove ili gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, a na nekoliko lokacija počela je gradnja višestambenih zgrada.

Do kraja ljeta 200 ili više ovakvih gradilišta

Paladina je rekao da je cilj da do kraja ljeta takvih gradilišta bude 200 ili više, kao što je i najavio u svom planu ubrzanja obnove.  Zadovoljan je suradnjom s Fondom za obnovu. Istaknuo je kako su u stalnoj komunikaciji i da u ovom trenutku provedbena tijela imaju dovoljan broj odluka, a da Ministarstvo radi na povećanju kapaciteta kako bi se proces donošenja odluka ubrzao.

Vlasnik kuće u Selišću Igor Krajač rekao je kako su oni ‘ogledni primjer samoobnove’, a sugrađanima koji žele obnoviti svoje u potresu stradale kuće poručio je da budu strpljivi. Samo dobivanje svih ‘papira’ trajalo je šest mjeseci, pa je poručio sugrađanima da budu uporni.

Istaknuo je kako su im u Ministarstvu i u Fondu svi izašli u susret. Od države će za konstrukcijsku obnovu dobiti 490.000 kuna, a za ostalo (prozori, fasada, unutarnji radovi) su on i supruga digli kredit.

Ministar se osvrnuo i na situaciju odvoza otpada u Zagrebu. Prema njegovim riječima, s Gradom Zagrebom se komunicira o odvozu otpada. Rekao je kako smatra da je prva lokacija dovoljna zasad, a druga je u pripremi. Napomenuo je i da kad bude potrebno, da će biti spremna i treća lokacija.

Copy link
Powered by Social Snap