Pretraga

SDP-ov Petek komentirao žičaru, ‘Očekujem da se gradonačelnik Tomašević ne pojavi na otvorenju’

A- A+

Sve se više najavljuje otvorenje dugoočekivane zagrebačke žičare, čak je i gradonačelnik Tomašević najavio otvorenje na jučerašnjoj preskonferenciji. Rekao je da se otvorenje žičare očekuje krajem siječnja ili početkom veljače, no to je komentirao SDP-ov gradski zastupnik Renato Petak ne odobravajući suradnju Zagreba i HDZ-a godinama.

Žičara Sljeme | Žičara Sljeme

Prošli tjedan je izašla vijest kako će ministar Beroš promijeniti Zakon o gornjoj granici dozvoljene buke koju žičara smije proizvoditi te će to omogućiti dobivanje posljednje dozvole za puštanje žičare u promet. Petek komentira suradnju HDZ-a i pokojnog gradonačelnika Bandića te današnji odnos između Tomaševića i stranke na vlasti u Hrvatskoj. Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Beroš mijenja Zakon o razini buke, žičara bi mogla početi raditi do Snježne kraljice

Ako izgleda kao žičara, glasa se kao žičara, vozi kao žičara, onda je to vjerojatno žičara. No u Zagrebu je žičara predimenzionirana i preskupa građevina, primjer agresije na okoliš. Ono što je još važnije, a sve manje se spominje, to je bio mega stroj za izvlačenje novca: najveći i najskuplji prometni infrastrukturni projekt ‘plodonosne’ suradnje HDZ i pokojnog gradonačelnika Bandića.

Bandić je preminuo, prošlo je dva puta onoliko vremena koliko traje (kratko) pamćenje prosječnog birača, pa je došlo vrijeme da HDZ spasi projekt “Žičara Sljeme”.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

HDZ je godinama kod Bandića inzistirao na izgradnji žičare kao jedan od uvjeta suradnje, a sada se ministri pojavljuju kao spasitelji projekta. Nakon više od godinu dana od završetka izgradnje i sjednice na kojoj su zastupnici HDZ-a i BM365 ‘primili na znanje’ izvješće gradonačelnika Milana Bandića o realizaciji projekta nove “Žičare Sljeme”, čija je cijena izgradnje od početnih 250 milijuna kuna narasla trostruko, odnosno do gotovo 750 milijuna kuna. Podsjećam da je i Grad Zagreb za vrijeme Bandića (pod pritiskom po objavi dokumentacije) donio zaključak da je prouzročena financijska šteta tijekom izgradnje žičare 63,777.746,94 kuna bez PDV-a, odnosno 79,722.183,68 kn s PDV-om.

Izdvojeni članak

Tomašević nije zadovoljan s obnovom, komentira nove projekte Zagreba u 2022., otvaranje žičare, prastaru infrastrukturu i puknuća cijevi

Ministar Beroš je u suradnju s ministrom Butkovićem kao božićni poklon Gradu Zagrebu donio Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke Ministarstva zdravstva čime “Žičara Sljeme” sada zadovoljava propise o buci, koji je donesen po ubrzanom postupku u skraćenom roku e-Savjetovanja u trajanju od 7 dana, te stupanje na snagu prvi dan od dana njegove objave u Narodnim novinama, a ne u uobičajenom roku od 15 dana.

Izdvojeni članak

Tomašević potpisao Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb

Po ubrzanom su postupku, gumicom i olovkom, upisali novu dozvoljenu razinu buke te stoga od gradonačelnika i ZET-a očekujem da će nastaviti inzistirati na ugradnji bukobrana. Iako se u Pravilniku sada izrijekom spominje žičara te definira nova najviša dozvoljena razina buke u iznosu od 65 decibela, stanovnicima to ništa ne znači. Kvaliteta života im je lošija i to treba popraviti, koliko je to moguće, ugradnjom bukobrana. Jer Pravilnik u isti koš stavlja autocestu i žičaru u naseljima, ne definira prometne koridore te zaštitu već ranije izgrađenih objekata kroz načelo povoljnijeg položaja za stambene objekte koju su postojali prije izgradnje.
Očekujem da žičaru kao dosanjani san HDZ-a u promet svečano pusti premijer Andrej Plenković, dugogodišnji štićenik Milana Bandića, no i da se na svečanom otvorenju zbog svega navedenog i poznatog ne pojavi i gradonačelnik Tomašević. Od njega očekujem da će, s obzirom na svoju poziciju i dostupnu mu dokumentaciju, aktivno uključiti u dokazivanju štete koja je u ovom projektu nastala za Grad Zagreb.”, napisao je Petek u svojoj objavi.
Cijelu objavu s opisom i fotografijama možete pogledati ispod teksta.
Copy link
Powered by Social Snap