Pretraga

Tomašević nije zadovoljan s obnovom, komentira nove projekte Zagreba u 2022., otvaranje žičare, prastaru infrastrukturu i puknuća cijevi

A- A+

Gradonačelnik grada Zagreba se posljednji put obratio javnosti u 2021. godini  na preskonferenciji za novinare koju tradicionalno održava svaki utorak. Uz njega, javnosti se obratio i predsjednik gradske skupštine Joško Klisović. Govorilo se o smanjenju broja gradskih ureda s 27 na 16, obnovi od potresa, staroj komunalnoj infrastrukturi, otvorenju žičare i nadolazećim projektima grada Zagreba.

tomislav tomašević

Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević | foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Tomašević govorio je o obnovi od potresa te naveo kako je to jedna od stvari s kojom je nezadovoljan za vrijeme svog sedmomjesečnog mandata.

– Ono čime nismo zadovljoni je obnova nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu i Ministarstvu, pravili svoje natječaje i dijelili po 50 tisuća kuna građanima, podijeljeni su deseci milijuna kuna. Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakvog alibija od strane države da ne krene u to, rekao je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Fasadna ploča pala sa zgrade na terasu kafića u Zagrebu

Progovorio je i o projektima koji su planirani za sljedeću godinu, pa i godine koje slijede. Neki projekti će se nastaviti i nakon ovog mandata.

– Pripremaju se projekti i uskoro ćemo moći povući sredstva. Zelena transformacija grada, pametna rasvjeta, gospodarenje otpadom, solarizacija grada, nova kompostana. Tu konačno počinju projekti za izgradnju pogona za gospodarenje otpadom koji se nisu dogodili u zadnjih 20 godina, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

Predsjednik gradske skupštine Joško Klisović komentirao je puknuće cijevi na Medvešćaku, na što je Tomašević najavio nova ulaganja u zagrebačku infrastrukturu.

– Bio sam na mjestu događaja i gradonačelnik je stigao. Već sam ranije zatražio da se napravi plan obnove postojeće infrastrukture, a taj će posao trajati desetljećima i puno koštati. Gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu, rekao je Klisović.

– Srećom ovaj put je pukla manja cijev, a ne magistralna. Narednih osam godina ići će se na ulaganje od 2 milijarde kuna iz europskih fondova, ali da to neće biti dovoljno da riješi probleme koji su nastali zbog neodržavanja infrastrukture posljednjih 20 godina. Cijev bi trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, a onda i prometa, nadovezao se Tomašević.

Izdvojeni članak

Tomašević potpisao Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb

Komentirao je, sada već kontroverzno, stagniranje rada zagrebačke žičare koja je među najskupljima u svijetu i grad košta poprilično veliku sumu novaca.

– Žičara bi do kraja siječnja ili početkom veljače trebala biti otvorena i imati sve dozvole, rekao je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Beroš mijenja Zakon o razini buke, žičara bi mogla početi raditi do Snježne kraljice

Copy link
Powered by Social Snap