Pretraga

Split: Mladi teško da si mogu priuštiti vlastiti stambeni prostor

A- A+

Nakon što smo o cijenama kvadrata razgovarali sa Zagrepčanima, Dubrovčanima i Puljanima, potvrdili smo kako su se cijene kvadrata u svim gradovima oteli van kontrole. Ipak, iskazi Dubrovčana išli su u prilog statistici da su u Dubrovniku kvadrati još nešto skuplji u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske. Pojedina mjesta na našoj obali po cijenama nekretnina prednjače i rastu se u odnosu na kontinent. S građanima smo o cijenama kvadrata razgovarali u još jednom atraktivnom primorskom središtu i najvećem gradu u Dalmaciji – Splitu. Budući da je grad ograničen u širenju, je li moguće da konkurira Dubrovniku?

Split ulice zgrade

Split ulice zgrade | foto: Ivana Solar

Split je najveći grad u Dalmaciji koji predstavlja gospodarsko središte cijele regije. Sudeći po novim naseljima koja se šire i vječnom nedostatku kvadrata novogradnje, vrlo je poželjno mjesto za život, o čemu nam je pričala i splitska agentica za nekretnine.

Budući da je Split sa sjevera omeđen planinama, ne može se previše širiti, što zasigurno utječe na cijene kvadrata. Na ulicama Splita, uzduž i poprijeko građane smo ispitali o tome znaju li kako se kreću cijene kvadratnih metara, što ti podaci znače za mlade i naposljetku – u koliko kvadrata oni stanuju pa smo dobili uistinu zanimljive odgovore.

Otkrili smo tako da se cijene kreću od visokih do jako visokih, ovisno o dijelu grada. U naselju Žnjan, gdje unazad nekoliko godina niču nove luksuzne vile i hoteli, a gdje je aktivno i najveće gradilište u Hrvatskoj, rekao je jedan sugovornik, kvadrati se kreću i do 6-7 tisuća eura. Van grada mogu se naći nešto ‘jeftiniji’ kvadrati, za oko 4 tisuće, procijenio je.

Izdvojeni članak

Započela gradnja novog simbola splitske zapadne obale, zna se i izvođač radova

Drugi su se složili da su cijene u nekim dijelovima grada, posebno u staroj jezgri i u centru, posebno visoke. No, našeg sugovornika to nije zbunilo, jer su cijene visoke i ‘vani’, a osvrnuo se i na činjenicu da se Split nema gdje širiti. Druga sugovornica ustvrdila je kako su u Splitu kvadrati oduvijek bili skupi. Još jedna pak, izrazila je divljenje spram onih koji plaćaju podstanarstvo, jer su najamnine otišle ‘u nebo’.

Po pitanju što stanje na tržištu nekretnina znači za mlade ljude, jedna nam je sugovornica rekla da mladi danas sigurno do nekretnina ‘dolaze’ teže nego nekada, a i sugovornik je komentirao da si mlada osoba u Splitu ‘ne može’ priuštiti nekretninu. Sami sugovornici stanuju u kvadraturama raznih veličina pa je tu bilo govora o 30, 80, ali i 15 kvadrata stambenog prostora.

Ovdje pročitajte što su o cijenama kvadrata na naš upit rekli Dubrovčani.

Copy link
Powered by Social Snap