Pretraga

Ted Mosby, nepopravljivi romantik iz popularnog sitcoma – Kakav je bio kao arhitekt?

A- A+

Ted Mosby je glavni lik iz nezaboravnog sitcoma „How i met your mother”, a utjelovio ga je američki glumac Josh Radnor. Osim što je u seriji nepopravljivi romantičar i idealist, Ted je i strastveni zaljubljenik u arhitekturu. Većinski dio fabule orijentiran je na Tedov ljubavni, a manji dio na njegov poslovni život. Konkretno, na posao jednog arhitekta. Upravo tim manjim dijelom fabule bavit ćemo se u nastavku teksta.

Screenshot / YouTube

Serija prati priču starijeg Teda koji svojoj sadašnjoj djeci prepričava kako je upoznao njihovu majku. Prepričavanje traje 9 sezona, a protagonisti su njegovi najbolji prijatelji, a ponekad i ljubavni partneri, Robin, Barney, Marshall i Lily. Iako je čak 28 puta bila nominirana, serija je osvojila samo devet Emmy-a.

Put do toga da Ted postane arhitekt nije bio nimalo linearan. Bilo je uspona i padova, često je i sam pomišljao da odustane od svega, a čak mu je i Lily to predlagala. No, kako u pronalasku prave ljubavi, tako i u arhitekturi, Ted nije odustajao.

U svom prvom poslovnom izletu, Ted je bio samo jedan od zaposlenika većeg arhitektonskog poduzeća. Zajednički su radili na izgradnji novog nebodera. On je većinom dobivao trivijalne zadatke, poput toga da izradi makete drveća i slično. Šef mu je bio poprilično čangrizav, a njegove ideje i radove često je ismijavao.

Tedu se nije sviđalo šefov dizajn nebodera, stoga je samoinicijativno odlučio izraditi novu skicu. Dizajn je prvo pokazao Robin, a ona je bila iznimno oduševljena, što za njen lik i nije bilo uobičajeno. Okuražen time, Ted se pohvalio i svojim kolegama u tvrtki. Svi su bili oduševljeni, osim naravno, njegova šefa. Rezultat toga – Ted dobiva otkaz.

Sljedeći angažman pronalazi na mjestu gdje rade njegovi najbolji prijatelji, Barney i Marshall. Dizajnirao je neboder za nacionalnu banku Goliath. Ted je svoj dizajn predstavio sljedećim riječima ‘Mi vjerujemo da će ovaj izvanvremenski dizajn isijavati snagu i stabilnost Goliath National banke’

Njegovo predstavljanje komentirao je i filipinski YouTuber, a prije svega arhitekt, Llyan Austria.

– Dizajn je morao biti označen pridjevima snage i stabilnosti jer na koncu predstavlja banku. Ako izbliza pogledamo zgradu, vidljivi su visoki stupovi i to sve izgleda dosta stabilno. To i je koncept njegova dizajna. Kada predstavljate svoj dizajn klijentima, morate im doći sa snažnim konceptom dizajna koji ide uz temeljne postulate klijenta ili klijentove firme. Dizajn je prilično dobar, zaključio je Filipinac.

Prvotni dizajn nebodera / screenshot: YouTube

Iako su prisutni u prostoriji bili oduševljeni neboderom, Ted na koncu ipak nije dobio posao. Posao su dobila tri švedska arhitekta, koji su vrh zgrade dizajnirali u obliku glave dinosaura. Osupnut takvim dizajnom, Barney je lobirao za Šveđane.

Ranije spomenuti filipinski arhitekt je i u ovom primjeru uspio povući zanimljivu paralelu. Naime, kao što je vidljivo u slikama ispod, dizajn njihovog nebodera poprilično podsjeća na zgrade popularnog kanadsko-američkog arhitekta Franka Gehryja. Zgrade s njegovim potpisom, prekrivene su sjajnim metalima.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li zbog kojeg materijala jedan od najpoznatijih muzeja svijeta može nositi titulu kameleona?

Barney na nagovor Marshalla, preispituje svoju odluku te se firma uz ponovno lobiranje Barneya, ali ovog puta na stranu prijatelja, okreće Tedu kao glavnom arhitektu. Priča nije završila bajno, s obzirom na to da je Ted ubrzo otpušten zbog loše financijske situacije u kojoj se tvrtka našla.

Ubrzo nakon toga, pokreće vlastiti obrt, a naziva ga „Mosbius design“. Cijela ta kratka avantura zasnivala se na dizajnu restorana, koji je trebao izgledati kao kaubojski šešir, a  na obodu tog šešira trebala je biti vanjska terasa. Nakon što je tri dana danonoćno radio na dizajnu, klijenti su ipak odustali.

Na redditu je čak osvanula objava o restoranu, koji nalikuje na čuveni Tedov dizajn. „Izgleda da je nakon svega, Ted ipak izradio taj kaubojski restoran“, stoji u naslovu objave.

Well it looks like Ted did build that Cowboy restaurant after all!!!!! from HIMYM

Svoju mirnu luku u nelinearnom traženju arhitekta u sebi, Ted je pronašao kao profesor arhitekture. Uživao je u predavanjima, a i studenti su ga odlično prihvatili. Bilo je među najbolje ocijenjenim profesorima na sveučilištu. Paralelno s tim zanimanjem, Mosby je obnovio svoj dizajn za prethodno spominjanu nacionalnu banku. Dizajn je ovog puta, s oduševljenjem prihvaćen.

Sve je naravno prošlo uz male zavrzlame oko rušenja povijesno važnog hotela Arcadian, jer se Ted zaljubio u djevojku koja je bila najveći zagovornik i najglasniji aktivist u tome da se Arcadian „spasi“.  Na koncu je ipak odlučio po prvi put između karijere i ljubavi, izabrati karijeru. I tako je nepopravljivi romantik u 33. godini života postao najmlađi arhitekt jednog nebodera u povijesti New Yorka.

Screenshot / YouTube

Ted Mosby, nepopravljivi romantik iz popularnog sitcoma – Kakav je bio kao arhitekt?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap