Pretraga

Troje uhićenih u Varaždinu zbog mita: Namještali natječaj za pročišćivač vode

A- A+

Ured europskog javnog tužitelja potvrdio je da su tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita. Mito je vezan za projekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Vrijednost radova je 178 milijuna kuna, a među uhićenima su bivši direktor komunalnog poduzeća i dva poduzetnika od kojih je jedan član HDZ-a.

Policijski auto, ilustracija | Foto: MUP

Željko Bunić, bivši direktor komunalnog poduzeća Varkom, poduzetnik Robert Gotić i poduzetnik Stjepan Ptiček privedeni su zbog sumnje na mito i namještanje natječaja oko dogradnje i rekonstrukcije pročistača koji je dio projekta aglomeracije Varaždin za područje Grada Varaždina, piše Večernji list.

Sporazum za izgradnju pročiščivaća potpisao je Željko Bunić (tadašnji direktor Varkoma) 2019. godine s ponuditeljima iz Austrije i Njemačke, ukupna cijena je bila 203 milijuna kuna, a rok za dovršetak radova bio je 2022. godine. Ove godine u travnju potpisan je novi ugovor od 210 milijuna kuna, a za izvođača je izabrana domaća tvrtka. Potpisali su ga aktualni direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić koji je predsjednik uprave izvođača radova.

Gotić je predsjednik uprave GK grupe, a jedno vrijeme je bio i gradski vijećnik HDZ-a dok je Varaždinom upravljao Ivan Čehok. Željko Bunić također je vezan uz Čehoka, a u jednom trenutku bio je i direktor Varkoma.

Obojicu se prije povezivalo s nepotizmom. Kada je Čehok došao na vlast, Gotićeva sestra postala je šefica javne nabave u Gradu Varaždinu. Željko Bunić je pak zaposlio svoga sina u varaždinskom HNK, a zbog toga je promijenio sistematizaciju kazališta kako bi sinu namjestio posao prilagođen njegovoj struci multimedije i grafičke tehnologije, piše tportal.

Copy link
Powered by Social Snap