Pretraga

USKOK-ova istraga: Desetljeće stihijske nezakonite legalizacije u Istri

A- A+

Na području Istre proteklo desetljeće stihijski su se nezakonito legalizirali objekti, zaključak je to proširene istrage USKOK-a protiv 13 okrivljenika. Riječ je o građevinama na atraktivnim lokacijama poput Vodnjana, Peroja, Pomera, Fažane.

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage otvorene 28. lipnja 2022., te na temelju kaznene prijave PU istarske, USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv trinaestero okrivljenika. Zaključeno je kako postoji sumnja na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Krivotvorili prostorne snimke

Osnovano se sumnja da je, krajem 2016. i početkom 2017. godine u Istri, viši savjetnik za izgradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, na traženje druga dva okrivljenika legalizirao nezakonito izgrađenu stambenu zgradu u Vodnjanu. Na taj je način povećana vrijednost nekretnine i ostvarena materijalna korist od najmanje 143.683,26 eura. Uz ovome pothvatu pomagao mu je inženjer geodezije, također okrivljenik u ovom slučaju, koji je manipulirao legalizacijskim snimkama.

Također, tijekom 2019. i 2020. godine u Istri, jedan okrivljenik je dopunio zahtjev za legalizacijom vezan uz istu česticu i podnesen još 2013. godine tako što je naknadno priložio geodetsku snimku izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade. U toj snimci je treće okrivljeni, kao ovlašteni inženjer geodezije neistinito prikazao da je zgrada vidljiva na karti koristeći se snimkom stanja na terenu iz 2018. godine. Osim postupkom pribavljena je korist od najmanje 41.847,06 eura.

Hobotnica iz Grada Vodnjana

Sumnja se i da je savjetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, tijekom 2018. godine na traženje jednog od okrivljenika izradila rješenje o izvedenom stanju kojim je legalizirala nezakonito izvedenu rekonstrukciju stambene zgrade bruto površine 28,14 kvadratnih metara. U ovom slučaju ostvaren je materijalna korist od najmanje 47.803,19 eura.

Postoji sumnja i da je prvookrivljena u ovome slučaju tijekom 2017. godine u Istri legalizirala bespravno izgrađenu zgradu u Peroju izgrađenu nakon 21. lipnja 2011. Okrivljena je iskoristila klasu i broj već okončanog upravnog predmeta te izradila rješenje kojim je legalizirana nezakonito izgrađena stambena zgrada građevinske bruto površine 32,97 kvadratnih metara. Tako je pribavljena korist od najmanje 11.807,84 eura. Također, u razdoblju od 2017. do 2018. godine u Istri, sita je okrivljenica izradila rješenje o izvedenom stanju kojim je legalizirala nepostojeću pomoćnu zgradu u Vodnjanu.  Time je za drugu okrivljenicu pribavljena korist od najmanje 82.699,19 eura.

No, tu nije kraj. Za okrivljenu se sumnja da je tijekom 2013. godine, također u Istri legalizirala nepostojeće pomoćne zgrade u Vodnjanu, svaku građevinske bruto površine 43,68 kvadratnih metara. Na ovaj način treća se strana ostvarila korist od najmanje 116.962,51 eura.  Također, tijekom 2019. godine ista okrivljenica izradila rješenje kojim je legalizirala nezakonito izgrađenu stambenu zgradu bruto površine 133 kvadratna metra u Galižani, čime je jedan od okrivljenika u ovome slučaju pribavio imovinsku korist od najmanje 29.029,49 eura.

Izdvojeni članak

Vodnjan krenuo s kažnjavanjem graditelja i rušenjem bespravnih objekata: Zatvoreno 14 gradilišta

Lažiranja dokumenata i u Istarskoj Županiji

Jedan od okrivljenika je tijekom 2016. godine u Istri izradio rješenje kojim je legalizirao nezakonito izgrađenu stambenu zgradu bruto površine 110,21 kvadratni metar, izgrađenu u Peroju, čime je onemogućio provedbu rješenja o uklanjanju zgrade, te pribavio korist od najmanje 41.785,20 eura.

Za okrivljenika se sumnja i da je od 2013. do 2014. godine, kao voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i regionalnu samoupravu, prostorno uređenje i gradnju, Istarske županije, potpisao rješenje kojim je legalizirao nezakonito izgrađenu stambenu zgradu u Fažani. Na ovaj je način jednome od okrivljenika pribavljena korist od najmanje 7.963,37 eura.

U razdoblju od 2013. do 2015. godine sumnja se da je jedan okrivljenik izradio rješenje kojim je legalizirao nezakonito izgrađenu građevinu turističko smještajne namjene u Pomeru, bruto površine 79,38 kvadratnih metara, čime je drugom okrivljeniku pribavljena korist od najmanje 29.859,40 eura.

Grad u Istri kreće u borbu protiv bespravne gradnje. Napravili su platformu za prijavu slučajeva, pogledajte ovdje o čemu se radi.

Copy link
Powered by Social Snap