Pretraga

U Poreču proizvode prirodni betonski materijal: Laganiji je, otporniji i ekološki prihvatljiv

A- A+

Napraviti prirodni betonski materijal, koji je uz to laganiji od pravog betona i otporniji? Zvuči možda apstraktno, ali ne i za tvrtku Evoluta koja je prošle godine osnovana u Poreču. Danas tamo dvojica prijatelja proizvode ekološki prihvatljiv betonski materijal za terase, roštilje i druge namjene.

Evoluta tvrtka

Evoluta tvrtka | foto: Grad Poreč

U prigradskom naselju Poreča, u Filipinima, od svibnja 2022. djeluje tvrtka Evoluta. Osnovali su je Danijel Močibob i Kristijan Korunić, a tvrtka sada broji ukupno četiri zaposlena. Njihova osnovna djelatnost je proizvodnja betonskog materijala, koja sada već zahtjeva širenje u veći pogon pa su planovi oko toga u tijeku.

Radi se o proizvodnji prirodnog betonskog materijala koji je proizašao iz inovativne formule, prilagođene za indoor i outdoor namještaj. Riječ je formuli poznatoj kao FiberConcrete, koja je rezultat dugogodišnjeg istraživanja, a u industriju je donijela laganiji, ekološki prihvatljiv, otporniji i vizualno atraktivan betonski proizvod.

– Naša je vizija biti predvodnik tehnički inovativnih, visokokvalitetnih betonskih proizvoda poštujući prirodu na svakom koraku, od istraživanja, proizvodnje do implementacije u prostor. Želimo u proizvodnju uključiti što više lokalne domaće proizvođače i sirovine, kazao je Danijel Močibob prilikom posjeta gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića.

Betonski materijal

Betonski materijal | foto: Evoluta

Sve je počelo kada je ovaj istraživač i konzultant za betone, podijelio sa svojim prijateljem Kristijanom, financijskim stručnjakom, ideju o poboljšanju formulacije prirodnog betona. Intenzivno je razmišljao o tome kako otkloniti njegove probleme i sve ono što ljude sprječava da potpuno uživaju u ovom popularnom materijalu.

Ovi su materijali dugovječni, lako se održavaju i izdržljivi su na sve vremenske uvjete. Osim toga, proizvode puno manje CO2 u proizvodnji. Baziraju se na ekološkoj proizvodnji i omogućuju reciklažu i ponovnu upotrebu. Za sada su materijali najviše upotrebljavani u ugostiteljstvu, za garniture za vrtove, terase, roštilje, ali i za unutarnje prostore. Novih ideja ne nedostaje.

Izdvojeni članak

Velika investicija u Poreču: Kreće se u obnovu kulturnih spomenika

Gradonačelnik je čestitao osnivačima i djelatnicima firme na uspješnom poslovanju i razvoju proizvodnog pogona upravo u Poreču. Grad je to koji kontinuirano traži načine kako u okviru svojih ovlasti poticati poduzetništvo. Tako daju podršku postojećim poduzetnicima i pomažu onima koji tek otvaraju trgovačko društvo.

Iako nije dugo na tržištu, tvrtka Evoluta već je osvojila nagradu. Dobitnik je prve nagrade Design District – Design a la Carte, na lanjskom Sajmu namještaja i uređenja interijera u Rovinju.

Evoluta tvrtka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap