Pretraga

Uvodi se eGrađevinski dnevnik, Horvat objašnjava: ‘Time smo željeli riješiti ključan problem gubitka dokumentacije’

A- A+

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine građanima je omogućilo novu e-uslugu. Riječ je o eGrađevinskom dnevniku koji prati proces izgradnje od početka pa sve do izdavanja Uporabne dozvole. Potpuno digitalizirana usluga omogućuje jednostavno vođenje Građevinskog dnevnika te time omogućuje kvalitetniju izgradnju. Cilj ovakvih usluga je povećati produktivnost i učinkovitost javnog sektora i smanjiti operativne troškove.

Dokumenti | foto: Pixabay

eGrađevinski dnevnik je web cloud rješenje kojem istovremeno jedan ili više korisnika mogu pristupati s različitih lokacija i u stvarnom vremenu raditi na evidencijama i dokumentima. Na taj način sustav je dostupan neograničenom broju korisnika neovisno o lokaciji ili uređaju koji koriste, a omogućeno je i spremanje dokumentacije u digitalnom obliku na jednom mjestu. Time smo željeli riješiti ključan problem gubitka dokumentacije ili nemogućnosti pristupanja tehničkom pregledu zbog toga što se investitoru ne želi dati dokumentacija na uvid, što je nažalost bila praksa u pojedinim slučajevima i dovodila je do nemogućnosti realizacije investicijskih projekata, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Izdvojeni članak

Portal e-Građani nudi novu, stotu po redu uslugu: Sustav katastra infrastrukture

Modul se većinski odnosi na ovlaštene osobe i one koji vode građenje, ali mogu ga koristiti i investitori, zastupnici investitora i ostali. Modul je spojen s postojećim modulima iz Informacijskog sustava prostornog uređenja poput eDozvole. Dakle, graditeljima su tijekom početka izgradnje potrebni podaci iz Prijave početka građenja, a ti podaci se nalaze upravo u eDozvoli koje eGrađevinski dnevnik automatski povlači u svoj sustav. Dnevnik zatim pokreće nadzorni inženjer na temelju tih podataka, unosi podatke o svim ostalim sudionicima u građenju (izvođač, ostali stručni nadzori, projektantski nadzor, geodet itd.) i otvara dnevnik, dok sam dnevnik vodi inženjer gradilišta i/ili voditelj radova, piše na službenim stranicama Ministarstva.

Besplatan i transparentan uvid u prostorno uređenje Republike Hrvatske

U izradi modula su sudjelovali brojni, od komore arhitekata, geodeta do inženjera građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike. U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, koji osigurava hardversku i serversku podršku i interoperabilnost u sklopu Centra dijeljenih usluga (CDU), eGrađevinski dnevnik postavljen je na infrastrukturu CDU-a. Kroz ovaj modul omogućen je pristup OIB-u i Obrtnom registru što pojednostavljuje sam postupak provjere evidencije pravnih i fizičkih osoba koji su sudionici u gradnji, a sustav je povezan i s FINA-om i Poreznom upravom. Projekt je vrijedan 4,850 milijuna kuna, a 85% sredstava je osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izdvojeni članak

Digitalizacija gruntovnica: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika, stižu i e-punomoći

– Cilj nam je da Informacijski sustav prostornog uređenja postane ključan alat ciljnim skupinama za brz i jednostavan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj, jer upravo taj sustav sadrži sve podatke o prostoru i objektima koji nas okružuju. Putem geoportala svim građanima pruža se transparentan i u potpunosti besplatan uvid u prostorno uređenje Republike Hrvatske. Građani već danas mogu putem Informacijskog sustava prostornog uređenja predati zahtjeve za ishođenjem dozvola za lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu online, uz samo nekoliko klikova mišem s bilo kojeg uređaja te jednostavno pratiti sve promjene u prostornim planovima. U budućnosti ćemo s novim uslugama unaprjeđivati sustav jer nam je cilj da ISPU postane prva adresa za sva pitanja o prostornom planiranju svih građana Republike Hrvatske, izjavio je Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju.

Copy link
Powered by Social Snap