Pretraga

Kreću radovi vrijedni 72 milijuna eura na Institutu Ruđera Boškovića: Prekretnica za Institut

A- A+

Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisao je ugovor sa zajednicom ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. za izvođenje građevinskih radova u okviru strukturnog projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP). Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a težak je 72 milijuna eura.

David Smith i Mate Šakić potpisali ugovor o izvođenju radova na obnovi Instituta Ruđer Bošković

David Smith i Mate Šakić potpisali ugovor o izvođenju radova na obnovi Instituta Ruđer Bošković | foto: Institut Ruđer Bošković

Na Institutu Ruđera Boškovića se raduju početku građevinskih radova koji se očekuju u prvoj polovici ožujka 2023. godine, a koji predstavljaju prvo značajno ulaganje u infrastrukturu Instituta od njegovog osnutka davne 1950. godine.

– Potpisivanje ugovora o izvođenju radova označava početak izazovne, ali uzbudljive faze u radu Instituta, čiji rezultat će imati veliki značaj za znanstveno-akademsku zajednicu cijele zemlje i buduće naraštaje doktora znanosti koji će svoju karijeru moći nastaviti graditi u Hrvatskoj na najsuvremenijoj opremi i laboratorijima, istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Mate Šakić, predsjednik uprave Lavčević d. d., rekao je kako je veliko zadovoljstvo i odgovornost biti dio ovog projekta kojim će doprinijeti razvoju istraživačke infrastrukture u Hrvatskoj, a na svjetskoj razini. Zaključio je kako je njihov tim predan izradi visokokvalitetnog građevinskog projekta koji će zadovoljiti potrebe vrhunskog istraživačkog instituta i koristiti znanstvenoj zajednici i društvu u cjelini.

Izdvojeni članak

Slijedi obnova Medicinskog fakulteta: Vlada odobrila 377 milijuna kuna potpore

Pregled radova

Radovi uključuju obnovu postojećih te izgradnju novih objekata u području biomedicinskih znanosti, istraživanja mora i okoliša, naprednih materijala i tehnologija, informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija te kongresnog centra.

– Ovo je dugo očekivani i uzbudljivi trenutak za sve nas na IRB-u, budući da označava prekretnicu u razvoju naše infrastrukture i istraživačkih kapaciteta. Osiguravanjem najsuvremenije istraživačke infrastrukture i opreme, Institut će moći privući vrhunske istraživače i uspostaviti nove istraživačke suradnje s međunarodnim partnerima, istaknula je dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja IRB-a te koordinatorica projekta O-ZIP.

Dr. Smith je također naglasio kako će projekt O-ZIP pružiti jaču i učinkovitiju platformu za nadogradnju suradnje znanosti i industrije te potaknuti prijenos znanja. Zaključio je kako će nova infrastruktura omogućiti našim znanstvenicima provođenje istraživanja koja su u većoj mjeri usklađena s potrebama industrije te omogućiti Institutu da nudi nove i inovativne usluge gospodarstvu, dodatno jačajući suradnju znanosti i gospodarstva u RH.

Izdvojeni članak

[FOTO] Napreduje obnova Medicinskog fakulteta: Gdje su bili studenti, sada su bageri

Projekt vrijedan 72 milijuna eura

Ugovor je potpisan nakon uspješno provedenog postupka javne nabave za izvođača građevinskih radova na lokaciji Instituta u Zagrebu te po dobivenoj suglasnosti Vlade RH. Dr. Smith je izrazio zahvalnost resornom ministarstvu, Vladi RH te Europskoj uniji (EU) na podršci projektu O-ZIP, te što prepoznaju važnost ulaganja u istraživačku infrastrukturu.

Projekt O-ZIP vrijedan je 72 milijuna eura i financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ Posredničko tijelo prve razine je MZO, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a.

Copy link
Powered by Social Snap