Pretraga

Odlične vijesti: Sunčana elektrana na krovu poznate tvornice dobila trajno odobrenje za rad

A- A+

U vremenima kada je energija sve skuplja, toplo se pozdravljaju svi projekti koji pomažu u tome da se pridonose povećanju energetske neovisnosti. Najnovija vijest dolazi iz Vinkovaca, gdje je na krovu proizvodne hale Slavonka postavljena sunčana elektrana, koja je i dobila trajno odobrenje za rad.

Sunčana elektrana postavljena na krovu proizvodne hale Slavonka u Vinkovcima, foto: LinkedIn, NEXE Grupa

U pitanju je projekt ‘Povećanje energetske učinkovitosti Pogon Slavonka’, vrijedan 13,3 milijuna kuna, a sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Elektrana ima snagu 1,1 MW i predviđeno je da će na godišnjoj razini proizvesti 1.542.351 kWh el. energije za vlastite potrebe. To bi značilo da će ukupna ušteda energije u ovom projektu iznositi 700.583 kWh godišnje.

Izdvojeni članak

Otočna sunčana elektrana za napajanje obiteljske kuće

Prenosimo njihovu objavu s LinkedIna u cijelosti.

Tvornica crijepa Dilj d.o.o. danas je, nakon provedenog probnog rada od 18. do 26. svibnja 2022., od HEP-a dobila trajno odobrenje za rad sunčane elektrane snage 1,1 MW postavljene na krovu proizvodne hale Slavonka u Vinkovcima.

Riječ je o projektu ‘Povećanje energetske učinkovitosti Pogon Slavonka’ koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i obuhvaća ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 13,3 milijuna kuna, sufinanciran je iznosom od 7,2 milijuna kuna, a njime je predviđena godišnja proizvodnja 1.542.351 kWh el. energije za vlastite potrebe. Ukupna ušteda energije ostvarena aktivnostima energetske učinkovitosti u ovom projektu iznosi 700.583 kWh godišnje.

Danas, kada se suočavamo s globalnim izazovom povećanja cijena energenata, kao i njihovom dostupnošću, ovakav projekt, koji pridonosi povećanju energetske neovisnosti, još više dobiva na značenju.

Za realizaciju ovog projekta zaslužni su naše kolege u NEXE Grupi kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na uspješno provedenom projektu, a s obzirom na niz kvalitetnih projekata pripremljenih za financiranje iz EU fondova, ponosni smo što se ova pozitivna priča nastavlja dalje. Samo u tvornicu crijepa Dilj ove je godine planirano ulaganje od 42 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap