Pretraga

Slijedi obnova Medicinskog fakulteta: Vlada odobrila 377 milijuna kuna potpore

A- A+

Nakon dva prošlogodišnja potresa, Medicinski fakultet u Zagrebu je prošao s velikim oštećenjima. Potom se javio  na poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, te su dobili potrebna sredstva za sanaciju svih pet objekata. Ukupno im je odobreno 377. 249.142,63 kuna. Radi se o jednom od od najvećih iznosa dobivenog iz bespovratnih sredstava EU fondova. Nakon Pelješkog mosta, ovo je drugi najveći kapitalni projekt u Republici Hrvatskoj, čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

Zgrada Medicinskog fakulteta u Zagrebu nakon potresa | foto: Screenshoot Youtube

Kako piše na službenim stranicama fakulteta, nakon potresa nastava se nije mogla održavati na pojedinim lokacijama, a ponajviše na Šalati gdje se nalazi najveći broj kabineta: Škola Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i sama zgrada Medicinskog fakulteta.

– Medicinski fakultet u Zagrebu pretrpio je ozbiljna oštećenja zbog dva prošlogodišnja potresa. Zahvaljujem Vladi RH na 377 milijuna kuna potpore, kojom ćemo obnoviti pet objekata. Prošli tjedan smo otvorili studentski restoran. Drago mi je što smo uspjeli uz sve nedaće osigurati normalan tijek nastave za gotovo 3000 studenata. Sretan sam što uz sve ovo mogu najaviti i izgradnju Istraživačkog centra financiranog sredstvima iz EU fondova, kao i pokretanje Studentske poliklinike za sve studente našeg Fakulteta koji žive izvan Zagreba, ali i Hrvatske, kako bi dobili svu potrebnu zdravstvenu skrb. I na to sam posebno ponosan, rekao je dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Slavko Orešković.

Konferencija za medije na Medicinskom fakultetu | foto: Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet

U oštećenim objektima bilo je i mnogo skupe opreme.

– Porušeni krovovi, uništeni objekti u kojima je bilo mnogo skupe opreme. Istodobno smo morali sve to spašavati, sanirati posljedice kao i neometano održavati nastavu. Zbog pandemije COVID-19 naš je fakultet od početka uključen u organizaciju rada. Morali smo se hitno reorganizirati u više navrata. Zahvaljujući donacijama, uspjeli smo sanirati određene dijelove objekata, poput Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u kojoj se nalazi 16 nastavnih jedinica i gdje se od početka pandemije vrši cijepljenje za građanstvo, rekao je dekan u prethodnom mandatu (2015. – 2021.) prof.dr.sc. Marijan Klarica.

Iz Uprave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kažu kako u idućih dvije do tri godine slijede sanacija i obnova objekta.

Šteta od potresa na zgradama Medicinskog fakulteta u Zagrebu – snimke dronom – YouTube

Slijedi obnova Medicinskog fakulteta: Vlada odobrila 377 milijuna kuna potpore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap