Pretraga

Video: Srušili dio Kineskog zida da bager može lakše obaviti posao na gradilištu!

A- A+

Svijet je sablaznila vijest da su dio kineskog Velikog zida u središnjoj pokrajini Shanxi teško oštetili građevinski radnici, koji su kroz njega bagerom prokopali prolaz radi lakšeg izvođenja privatnih konstrukcijskih radova. Ovaj je događaj na svijetlo dana izbacio i nevjerojatan podatak da lokalno stanovništvo u ruralnim područjima duž trase Velikog zida kulturnu baštinu često smatra smetnjom zbog čega je 30% građevine u potpunosti nestalo.

oštećen kineski zid

oštećen kineski zid | foto: YOUYU POLICE

Policija iz kineskog okruga Youyu okruga izvještava kako su dvije osobe osumnjičene da su pokušale napraviti prečicu za svoje građevinske radove kroz Veliki zid, piše BBC. Riječ je o muškarcu i ženi za koje je izvjesno da su iskopali ‘veliku prazninu’ proširivši postojeću šupljinu Kineskog zida kako bi njihov bager mogao proći kroz nju, a da bi smanjili udaljenost koju su morali prijeći da bi obavili građevinske radove. Pogledajte video:

Pod zaštitom UNESCO-a

Policija je također naglasila da se dvojac sumnjiči za počinjenje ‘nepopravljive štetu integritetu Velikog zida Ming i sigurnosti kulturnih relikvija’. Naime, dio zida smješten u okrugu Youyu, odnosno 32. Veliki zid, dio je Velikog zida Ming i kategoriziran je kao povijesno i kulturno mjesto koje je zaštićeno na razini pokrajine.

Veliki zid na listi je svjetske baštine UNESCO-a od 1987. godine. Kontinuirano je građen i obnavljan od oko 220. godine prije Krista do dinastije Ming u 17. stoljeću kada je bio najveća vojna građevina na svijetu. Najbolje očuvani dijelovi sagrađeni su za vrijeme dinastije Ming između 14. i 17. stoljeća.

Izdvojeni članak

Nakon 22 godine planiranja, Velika Britanija gradi cestu i tunel podno Stonehengea

Zid kao smetnja

Dok se poznatiji dijelovi Kineskog zida sastoje od lijepo izgrađenih građevina prošaranih drevnim stražarskim kulama, drugi dijelovi građevine se ruše ili su potpuno nestali. Na ove poražavajuće podatke upućuje izvješće iz 2016. godine koje sugerira da je više od 30% Velikog zida Ming u potpunosti nestalo, a samo 8% se smatra dobro očuvanim.

Navodno, Kineski zid sustavno nestaje jer lokalnom stanovništvu predstavlja tranzitnu smetnju. Velik dio degradacije zida pripisan je i lokalnim poljoprivrednicima koji su krali cigle i kamenje za izgradnju kuća ili obora za životinje. Treba znati da se Kineski zid sastoji od niza zidova koji se protežu golemim dijelovima sjeverne Kine, često u udaljenim područjima raznih provincija.

Pogledajte video kako je zbog obilnih kiša klizište progutalo sveti indijski hram.

Copy link
Powered by Social Snap