Pretraga

Video: U Indiji dovršen Surat Diamond Bourse, najveća poslovna zgrada na svijetu

A- A+

Indijska arhitektonska tvrtka Morphogenesis dovršila je jedan od najmonumentalnijih projekata na kojima je ikada radila. Riječ je o središtu najveće svjetske zajednice trgovaca dijamantima, zgradi Surat Diamond Bourse. To je najveća poslovna zgrada na svijetu i nalazi se u gradu Suratu na zapadu Indije. Dizajnirana je kao ‘grad unutar grada,’ a projekt je koštao oko 355 milijuna eura.

Surat Diamond Bourse

Surat Diamond Bourse | Foto: moneycontrol screenshot

Nova najveća poslovna zgrada na svijetu, Surat Diamond Bourse, prostire se na površini od 660.000 četvornih metara, što je čini većom od zgrade Pentagona u SAD-u koja se proteže na 620.000 četvornih metara. Pentagon je nosio titulu najveće poslovne zgrade na svijetu dugih 80 godina, otkako je dovršena 1943. godine.

– Pokušali smo stvoriti arhitekturu u kojoj će se trgovci dijamantima osjećati sigurno, provodeći detaljne studije slučaja o tome kako ta zajednica funkcionira, bilo da je riječ o načinu na koji izvršavaju transakcije, socijalnoj interakciji ili nečem trećem, rekla je Sonali Rastogi, osnivačka partnerica tvrtke Morphogenesis.

Izdvojeni članak

[FOTO] The Royal Pavilion: Savršen spoj britanske i indijske arhitekture

Zgrada je dizajnirana da bude ‘kultna, ali ne i nadmoćna.’ Sastoji se od devet krila i 15 katova raspoređenih oko središnjeg hodnika. Unutar krila nalazi se 4.717 ureda za 67.000 trgovaca dijamantima, uključujući rezače i ljude koji ih poliraju. Veličine ureda kreću se od 28 do preko 10.500 četvornih metara, prenosi portal Dezeen.com.

Sonali Rastogi dodala je da se u zgradi Surat Diamond Bourse nalaze pretežno mali uredi kako bi prostor ostao human i intiman, iako je riječ o najvećoj poslovnoj zgradi na svijetu. Projektirana je tako da se do bilo kojeg ureda može doći s bilo koje ulazne točke u roku od sedam minuta.

Unutar zgrade Surat Diamond Bourse

Unutar zgrade Surat Diamond Bourse | Foto: moneycontrol screenshot

Krila zgrade koja se sastoje od 15 katova imaju orijentaciju sjever-jug. Svaki od blokova ima potpuno ostakljene fasade koje omogućuju dopiranje prirodnog svjetla u ovu divovsku zgradu. Između tih krila nalaze se dvorišta koja su u velikoj mjeri zasjenjena zgradom i zamišljena kao prostori za neformalna druženja i trgovanje.

– Dvorišta omogućuju da svi uredski prostori budu potpuno osvijetljeni danju, a također podržavaju tradicionalan način života trgovaca, poput otvorenog trgovanja kao na indijskom bazaru, objasnila je Sonali Rastogi.

Živopisna crvena boja koja krasi vanjski izgled zgrade, izabrana je kako bi se koristili materijali s lokalnog područja. Krila zgrade uglavnom su obložena Gwalior bijelim pješčenjakom, a u središnjem dijelu korišten je crveni granit Lakha.

Pogledajte ovdje kako izgleda druga najveća džamija na indijskom potkontinentu.

Copy link
Powered by Social Snap