Pretraga

Vlada objavila službene prijedloge motiva hrvatske euro kovanice: Evo što je ušlo u uži krug izbora

A- A+

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura službeno su predstavljeni prijedlozi motiva koji ulaze u uži krug izbora za hrvatsku euro kovanicu. No, među predstavljenim motivima ne mora se nalaziti onaj koji će u konačnici završiti na hrvatskom euru, jer Vlada ostavlja prostor za prijedlog građana koji će također biti kandidat za konačnu odluku koja se planira u listopadu ove godine.

euro kovanica

Euro kovanica | foto: Unsplash

Među pet predstavljenih motiva našao se i grad Dubrovnik, motiv koji je odnio najviše vaših glasova u anketi koji smo provodili prošlog mjeseca.

Na osmu godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj su predstavljeni motivi koji ulaze u uži krug odabira izgleda hrvatske euro kovanice. No, osim pet predstavljenih motiva predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je i onaj šesti kojeg građani tek trebaju odabrati, a koji će također biti kandidat konačne odluke.

Cilj je da Hrvatska bude spremna za uvođenje eura 01. siječnja 2023. godine.

Među predloženim motivima i Dubrovnik

Za svoje mjesto na osam apoena euro kovanica trenutno se natječe pet motiva, dok će šesti ovisiti o preferencijama građana. Svi motivi predstavljeni su na službenim stranicama euro.hr na kojima građani svakom od njih mogu dati svoju ocjenu od jedan do pet.

– Moramo raditi punom parom, imamo 18 mjeseci. Ovo što će danas biti predstavljeno mali je dio priprema, s ovim idemo danas zbog simbolike ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Taj naš euro dobit će ulazak cirkulacije kao druga najznačajnija valuta na svijetu i zato je potreban proces izbora motiva za hrvatsku kovanicu eura koji treba biti precizan, naveo je na sjednici guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Izdvojeni članak

Na hrvatskoj euro kovanici ipak ne biste željeli vidjeti Pelješki most: Evo koja je građevina favorit

U pet predloženih motiva našli su se:

  • karta Hrvatske,
  • šahovnica,
  • kuna,
  • Dubrovnik i
  • glagoljica.

Zanimljivo je to da se među motivima našao Dubrovnik, grad koji je na anketi našeg portala odnio najviše glasova čitatelja kao motiv koji bi se trebao naći na hrvatskoj euro kovanici. No, što će u konačnici biti odabrani motiv znat će se tek na jesen nakon provedenog grafičkog natječaja, a odluku će donijeti za to posebno osnovana Komisija Hrvatske narodne banke.

– Ulazak u europodručje donijet će niz prednosti građanima i Hrvatskoj, potaknut će se investicije, kreditni rejting mogao bi narasti za dvije razine, nestaje valutni rizik. Bruto plaće povećavale su se znatno više nego što su rasle cijene u zemljama koje su euro uvele, zaključio je premijer Plenković.

Copy link
Powered by Social Snap