Pretraga

Zagrebački Hollywood: U povijest odlazi još jedna kultna zagrebačka zgrada

A- A+

Inicijativa Zagreb Te Zove objavila je na svojoj Facebook stranici obavijest o rušenju filmskog studia nekadašnjeg Ocean filma. Riječ je o vili koja je kasnije postala poznata kao Vila Kiseljak.

filmski studio

Filmski studio Ocean | foto: Zagreb Te Zove

Riječ je o secesijskoj zgradi smještenoj u zagrebačkom kvartu Knežija.

– Odlazi u povijest zgrada zaboravljenog Ledićevog filmskog studija koji je u minulim godinama postao poznat i kao vila Kiseljak, ali i kao prvi zagrebački skvot, napisali su iz inicijative Zagreb Te Zove.

Filmski studio Ocean film izgrađen je na početku Horvaćanske ceste, a daje ga izraditi Franjo Ledić. Riječ je o kompleksu kojeg Ledić naziva ‘Zagrebački Hollywood’, a neobična arhitektura postala je filmski set za brojne filmove.

filmski studio

Zapušteni filmski studio | foto: Zagreb Te Zove

Zapušteni filmski studio

Filmski studio ubrzo mijenja ime u Jadran film, a Ledić nedugo potom teren i zgrade prodaje Franji Kiseljaku, navodi se na stranici Mapiranje Trešnjevke. Zgrada tada dobiva novi naziv, Vila Kiseljak.

– Nije nam poznata sudbina zgrada studija u Horvaćanskoj cesti tokom desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, no u 21. stoljeće su one ušle napuštene da bi se u 2002. godini u njih uselio prvi dugovječniji zagrebački skvot u kojem je tokom nekoliko sljedećih godina živjela grupa mladih anarhista lijevog usmjerenja, navode na stranici te dodaju kako se crtice iz njihova života kao i tadašnje stanje studija mogu vidjeti u dokumentarnom filmu “Bastards of Utopia” autora Maple Razsa i Pache Veleza koji su i sami duže vrijeme boravili u tom skvotu.

Zgrada je danas u potpunosti zapuštena. Na objavu o raščišćavanju zapuštenog terena i zgrada Zagrepčani su reagirali dvojako.

– Napokon!, navodi jedan komentator.

– Ex upravna zgrada je iz nekog razloga zaštićeno kulturno dobro pa će po svoj prilici ostati tamo. A tu šikaru i divlji deponij treba raščistiti barem iz higijenskih razloga, dodaje drugi.

KNEŽIJA

Odlazi u povijest zgrada zaboravljenog Ledićevog filmskog studija koji je u minulim godinama postao poznat i…

Objavljuje Zagreb Te ZoveUtorak, 16. veljače 2021.

Copy link
Powered by Social Snap