Pretraga

Foto: Velika sanacija hrvatskog spomenika kulture s liste UNESCO-ve baštine

A- A+

U tijeku su radovi na obnovi najpoznatije sačuvane ranokršćanske arhitekture uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske baštine – Eufrazijevoj bazilici u Poreču. U obnovu ovog jedinstvenog katedralnog kompleksa uloženo je 150 tisuća eura iz državnog proračuna. Radove provodi Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Puli, a trenutno se obnavlja krovište sakristije.

Eufrazijeva bazilika, foto: Instagram

Kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču u procesu je obnove. S obzirom da se radi o zaštićenom kulturnom dobru i objektu na UNESCO-voj listi svjetske baštine, radovi moraju biti strogo kontrolirani. Provodi ih Hrvatski restauratorski zavod. Projekt se financira iz državnog proračuna s iznosom od 150 tisuća eura, a trenutno je u obnovi krovište sakristije.

Nakon radova na cjelovitoj obnovi zvonika, dovršenih u ljeto 2020. godine, i izrade potrebne projektne dokumentacije, u 2023. godini izvedeni su radovi obnove konstrukcije i zamjene pokrova krovišta nad krstionicom. Podizanje skele za izvođenje radova na krovištu omogućilo je detaljan pregled gornjih zona zidova krstionice, provođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i dokumentiranje stanja te radove na prezentaciji različitih faza gradnje.

Obnova krovišta sakristije na Eufrazijevoj bazilici

Obnova krovišta sakristije na Eufrazijevoj bazilici | Foto: Grad Poreč

Iz Grada Poreča kažu da su provedena istraživanja također potvrdila postojanje dijelova monumentalnog latiničnog natpisa u dva retka, urezanog u fini sloj završne žbuke. Zbog visine na kojoj se nalaze, ostaci natpisa nisu vidljivi iz vizure posjetitelja.

Izdvojeni članak

Obnavlja se Romanička kuća u Poreču i postaje povijesni centar, izvođač radova ‘Kapitela’

Radove na obnovi Eufrazijeve bazilike koju provodi Hrvatski restauratorski zavod financira se iz državnog proračuna, što ne bi bilo moguće da gradska vlast u Poreču nije predložila amandman za nastavak projekta obnove.

Nedavno je u Poreču obnovljena i gradska vijećnica, stara više od jednog stoljeća. Više možete saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap