Pretraga

Obnavlja se Romanička kuća u Poreču i postaje povijesni centar, izvođač radova ‘Kapitela’

A- A+

Najveće ulaganje u kulturnu baštinu u modernoj povijesti Poreča nastavlja se s novim projektom, obnovom Romaničke kuće u ulici Decumanus. Ugovorena je građevinska sanacija u vrijednosti od 315.644,00 eura ovog, jednog od rijetkih očuvanih primjera istarske stambene arhitekture romaničkog razdoblja. Izvođač radova je tvrtka Kapitela d.o.o. iz Žminja.

Romanička kuća

Romanička kuća | foto: Grad Poreč

Ugovoreni radovi uključuju građevinsko-obrtničke radove na pročeljima i u unutrašnjosti, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini, kao i stolarske, elektromontažne i strojarske radove. Obavit će ih tvrtka Kapitela d.o.o., nadzor nad radovima povjeren je Istra-inženjeringu iz Poreča, dok će konzervatorski nadzor obavljati djelatnici Konzervatorskog odjela u Puli. Projekt se u potpunosti financira iz gradskog proračuna.

Radovi će trajati 6 mjeseci

Radovi na građevinskoj sanaciji Romaničke kuće kreću u listopadu, a dovršetak je previđen do kraja ožujka sljedeće godine, nakon čega se kreće u idejno i izvedbeno rješenje stalnoga postava. Romanička kuća će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču, s naglaskom na samu zgradu.

Planirani interpretacijski centar u Romaničkoj kući ključna je aktivnost projekta BOOST 365, koji je Grad Poreč prijavio na Program međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027. Ukupna vrijednost projekta je 1.913.440,72 EUR, a proračun Grada Poreča na projektu iznosi 417.034,46 EUR. Grad Poreč je i vodeći partner projekta BOOST 365 s ukupno šest partnera, a rezultati prijave očekuju se krajem ove godine.

Izdvojeni članak

Velika restauracija na Lopudu: obnavlja se perivoj Đorđić-Mayneri, idejno rješenje radi Studio Landa

Zgrada preživjela bombardiranje

Izgrađena 13. stoljeću, Romanička kuća prepoznatljiva je po romaničkim elementima i prekrasnim kamenim klesancima. Veliku restauraciju doživjela je tijekom talijanske uprave prošlog stoljeća, a preživjela je i bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata iako je bila kuća u nizu.

Iz Grada Poreča ističu kako će se sanacijom Romaničke kuće i otvaranjem interpretacijskog centra unaprijediti porečka turistička ponuda. No i muzeološko predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa grada.

Pogledajte ovdje kako izgleda restauirani zvonik u Dioklecijanovoj palači.

Copy link
Powered by Social Snap