Pretraga

Medved najavio raspisivanje javnog poziva za izvođače radova nekonstrukcijske obnove za 3.000 objekata

A- A+

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved na današnjoj je sjednici iznio najnovije podatke vezane uz aktivnosti Stožera civilne zaštite na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Nastavlja se s procesom uklanjanja oštećenih objekata i nekonstrukcijskom obnovom za koju idućeg tjedna izlazi i javni poziv za izvođače radova.

Petrinja nakon potresa, u krugu potpredsjednik Vlade Tomo Medved; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Stožer civilne zaštite nastavlja s provođenjem aktivnosti pružanja pomoći stanovništvu na potresom pogođenom području.

Prioritetne aktivnosti usmjerene su na uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi i drugih objekata. Do sada je uklonjeno 95 objekata, među njima 28 poslovnih, 16 stambeno-poslovnih, tri višestambene zgrade, 43 obiteljske kuće tri javna objekta, jedan sakralni i jedan gospodarski objekt. U postupku uklanjanja trenutno je 16 objekata.

– Izrađena je detaljna analiza prijavljenih objekata te smo identificirali 113 objekata, odnosno u Petrinji 47, u Glini 24, Sisku 42 koje je potrebno prioritetno ukloniti, naveo je na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik Tomo Medved.

Javni poziv za izvođače radova

Za nekonstrukcijsku obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji zaprimljeno je 5867 zahtjeva. Za taj vid obnove angažirano je 18 tvrtki od kojih je pet s područja Sisačko-moslavačke županije.

– U postupku je nekonstrukcijska obnova 360 kuća, a ugovoreni su radovi za njih 720, dodaje Medved.

Raspisan je i javni poziv za izradu projektne dokumentacije za dodatnih 3.000 kuća, a sljedećeg tjedna bit će objavljen javni poziv za njihove izvođače. Započet je i proces priprema za konstrukcijsku obnovu te gradnju zamjenskih kuća za koje je do sada zaprimljeno 8360 zahtjeva.

Izdvojeni članak

Stručnjaci pregledali preko 95 posto potresom oštećenih objekata: Trenutačno neuporabljivo njih skoro 5000

– Naravno da to podrazumijeva obnovu onih kuća koje su u prvom nalazu Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo označene žutim, odnosno njih 8443 i crvenim oznakama, njih 4734, navodi Medved te dodaje kako je riječ o daleko složenijem postupku koji će zahtijevati detaljne previde statičara.

Stožer nastavlja s osiguravanjem privremenog smještaja stanovništva čiji objekti više nisu sigurni za stanovanje. Postavljeno je 2092 kontejnera i mobilne kućice, što pojedinačno, što u 15 kontejnerskih naselja.

Copy link
Powered by Social Snap