Pretraga

Sjećate se modela tipskih kuća za Banovinu koje je ministar Horvat predstavio? Navodno imaju pretanke zidove

A- A+

Prije nekoliko dana pisali smo kako bi stradalnici u potresu uskoro trebali dobiti prve montažne kućice. Nakon što su zamjenske tipske kuće predstavljene na konferenciji raspisan je javni poziv za sve zainteresirane proizvođače, a oni su se ubrzo pobunili. Navodno u Knjizi standarda postoji niz nepravilnosti, a između ostaloga, zidovi montažnih kuća su pretanki za seizmički aktivno područje poput Banije.

Tipovi montažnih kućica za stradalnike u potresu | Izvor: Vlada RH

Svim proizvođačima koji su se javili na Javni poziv dostavljena je i Knjiga standarda koja za svrhu ima standardizaciju rada, ujednačavanje kvalitete materijala i funkcionalnosti kuća. Međutim, proizvođači su oštro reagirali jer Knjiga ne samo da sadrži zastarjele informacije, nego su neke od njih i u suprotnosti s osnovama gradnje u seizmički aktivnim područjima, a koje propisuje Eurokod 8.

– Debljina zida od 19 centimetara u seizmički je aktivnim područjima neprihvatljiva (Euro-kod 8 propisuje da bi trebala biti najmanje 20 centimetara), a upravo takva predložena je u tzv. Knjizi standarda, piše Jutarnji list.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, kaže kako je Knjiga standarda poslana zainteresiranim proizvođačima kao “okvirni dokument kojim su željeli standardizirati određene materijale“.

Model montažne kućice | Foto: Vlada RH

Model montažne kućice | Foto: Vlada RH

Ne potiče se domaća industrija

Jutarnji piše kako je domaće proizvođače neugodno iznenadilo i to što Knjiga standarda onemogućuje korištenje i ugradnju nekih domaćih proizvođača. Primjerice, ne dopušta ugradnju glinenog crijepa već limenog koji se u Hrvatskoj ne proizvodi. Napominje da je prije izrade zakona organiziran sastanak s proizvođačima na kojem su predstavljeni kapaciteti i asortiman, a čini se kako to nije poštovano u izradi Knjige. Navodno su se oglasili i iz HUP-a gdje smatraju da se tehničke karakteristike moraju propisati, ali da uvjeti za sve moraju biti jednaki.

Što se sve utvrdilo na predstavljanju Plana izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada 8. prosinca pročitajte u sljedećem članku:

Izdvojeni članak

Predstavljen plan izgradnje zamjenskih kuća i zgrada na Baniji: Bit će dva modela gradnje, donosimo detalje

Sjećate se modela tipskih kuća za Banovinu koje je ministar Horvat predstavio? Navodno imaju pretanke zidove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap