Pretraga

Tri godine nakon potresa: Grad Zagreb je obnovio gotovo sve objekte čiji je osnivač

A- A+

Zagreb i njegovu okolicu je 22. ožujka 2020. godine pogodio razorni potres čije posljedice su i dalje vidljive. Obnove privatnih objekata gotovo da nema, ali je situacija nešto drugačija po pitanju objekta koji su pod Gradom Zagrebom. Kako su nam objasnili iz Grada, Grad Zagreb, jedini u Hrvatskoj, uspio je završiti obnovu nakon potresa ili je ona u odmakloj fazi za dobar dio zgrada u gradskom vlasništvu. Što se točno obnovilo?

grad zagreb katedrala

Grad Zagreb | foto: Grad Zagreb

Još samo nekoliko mjeseci nas dijeli od isteka roka za trošenje EU sredstava za obnovu, a na državnoj razini, puno toga još nije obnovljeno. Sredstava su namijenjena obnovi zgrada pogođenih potresom u Zagrebu, ali i na Banovini. ‘Proslavili’ smo i treću obljetnicu zagrebačkog potresa, a još uvijek ima mnogo objekata koji nisu obnovljeni.

Iz Grada su nam rekli kako je u okviru objavljenih Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije do danas (22. ožujka 2023. godine), Grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave koja ujedno ima položaj jedinice područne (regionalne) samouprave i trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba, te ustanove kojima je osnivač ili suosnivač Grad Zagreb i ustanove nad kojima je Grad Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava sklopljeno ukupno 212 ugovora.

Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj uspio završiti obnovu nakon potresa

Do 20. ožujka 2023. godine je po podnesenim ZNS-ovima ukupno refundirano 77,7 milijuna eura, dok se do 30. lipnja očekuje realizacija 186,8 milijuna eura.

– Grad Zagreb, jedini u Hrvatskoj, uspio je završiti obnovu nakon potresa ili je ona u odmakloj fazi za dobar dio zgrada u gradskom vlasništvu. Završena je obnova svih osnovnih škola u Gradu Zagrebu, a obnova većine srednjih škola bit će završena ove godine. Pet je cjelovito obnovljenih školskih zgrada nakon potresa – OŠ (Krleža, Merz, Vugrovec-Kašina, Zrinski) i Učenički dom (Bruno Bušić u Gajevoj), objasnili su iz Grada.

Izdvojeni članak

Plenković o obnovi u Zagrebu: ‘Sigurni smo da ćemo 683 milijuna eura potrošiti do kraja lipnja’

Naglasili su kako se oko dvije tisuća učenika vratilo u matične škole i da nastavljaju s cjelovitim obnovama škola. Rekli su kako je preostalo još šest srednjih, a prva na redu, sljedeći mjesec, je Glazbena škola Blagoje Bersa u Frankopanskoj ulici. Rekli su nam i kako je obnova prvog kata Arheološkog muzeja završena, a završetak obnove gradskog kazališta Gavella se očekuje do ljeta.

Velik broj objekata obnovljen do kraja godine

– Dobro napreduje obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja bi trebala biti završena ove godine, a u tijeku je i obnova Muzeja za umjetnost i obrt. Etnografski muzej se također obnavlja, i očekuje se završetak obnove ove godine. U tijeku je i obnova Muzeja Prigorja, čiji završetak se očekuje do ljeta, do kad se očekuje i dovršetak obnove gradskog kazališta Komedija, rekli su nam iz Grada.

Završena je i obnova Doma zdravlja Zagreb Istok, a trenutno se radi na obnovi Domova zdravlja Zagreb Zapad i Zagreb Centar (Remetinečki Gaj i Laginjina), bolnica Sv. Duh i Srebrnjak, Stomatološke poliklinike Zagreb, Psihijatrijske bolnice Vrapče, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladeži u Kukuljevićevoj, i Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockfellerova. Po pitanju infrastrukturnih objekata, istaknuli su obnovu mostova, Sljemenske ceste i Aleje Matije Ljubeka na Jarunu.

Napravili smo i detaljan pregled svega što se napravilo po pitanju obnove nakon potresa, a sve detalje možete pročitati ovdje. Ove godine smo tako dobili novog ministra graditeljstva, ali i novi Zakon o obnovi.

Copy link
Powered by Social Snap