Pretraga

Usvojen novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Postupak će biti brži

A- A+

Vlada je usvojila novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije (Narodne novine, br. 88/2022), kao podzakonski akt Zakona o obnovi.

papiri

Foto: Unsplash

Program je usvojen radi uvođenja boljih i novih rješenja koja građanima i provedbenim tijelima olakšavaju postupanje i poduzimanje pojedinih radnji u obnovi, a sve sa ciljem ubrzanja cjelokupnog procesa obnove. Posebna pozornost u novom Programu mjera posvećena je poticanju građana na samoobnovu te je u tu svrhu uvedena naknada za poslove koordinacije samoobnove.

U postupcima samoobnove, odnosno kod postupaka dodjele novčane pomoći za konstrukcijsku obnovu i obnovu konstrukcije zgrade u okviru rekonstrukcije zgrade te novčane pomoći umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće, podnositelj zahtjeva ima pravo na naknadu za poslove koordinacije samoobnove. Dodatno, uvedena je i mogućnost isplate predujma kod samoobnove obiteljskih kuća.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila novi Program mjera za obnovu: Obnova u 2022. već bolja od prošlogodišnje

Također, Programom mjera je propisano da građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju i pravo na refundaciju plaćenog PDV-a, dok se za slučaj u kojem se osoba stambeno zbrinjava darovanjem stana u vlasništvu Republike Hrvatske navodi da nema obveze plaćanja poreza na promet nekretnina.

Ubrzanje postupka

Nadalje, u svrhu ubrzanja postupka, uvedena je mogućnost da Ministarstvo naloži provedbenom tijelu osiguranje usluge izrade nalaza prije donošenja Odluke o obnovi, kako bi se, kao prvi korak, utvrdio stupanj oštećenja zgrade i dao jasan smjer u kojem se zgrada obnavlja.

Uređeno je i pitanje građenja zgrada, kao jedna od mjera za ostvarivanje stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresom na području na kojem je proglašena katastrofa, s čime u vezi se propisuju smjernice za gradnju i ostali potrebni elementi. Kod postojećih smjernica u postupcima obnove detaljnije se razrađuju potrebni elementi radi jasnoće i lakšeg postupanja provedbenih tijela te sudionika u obnovi.

Isto tako, uslijed pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda nužno je bilo pristupiti revidiranju maksimalnih cijena za robu, radove i usluge utvrđene u tablicama, te će se iste iz navedenog razloga ažurirati kvartalno, a po potrebi i češće. Radi pojednostavljenja publikacije ažuriranih tablica u trenutnim okolnostima one su izdvojene iz samog teksta Programa mjera te će se objavljivati na mrežnoj stranici Ministarstva, ovdje.

Čitav tekst koji je objavljen u Narodnim novinama pod brojem 88/2022 pročitajte u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
papiri
Share via
Copy link
Powered by Social Snap