Pretraga

Velika obnova na Risnjaku, u planu podizanje standarda u svim nacionalnim parkovima

A- A+

Predstavljen je plan obnove planinarskog doma Risnjak, vrijedan 1,8 milijuna eura. Projekt obnove trebao bi osigurati zaštitu prirode i podizanje kvalitete usluge za posjetitelji parka. Najavljena su i veća ulaganja u infrastrukturu svih planinarskih domova u Hrvatskoj.

nacionalni park Risnjak

nacionalni park Risnjak | foto: NP Risnjak

Ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za rekonstrukciju planinarskog doma Risnjak iznosi 1.856.154,45 eura. Veći dio novca osiguran je kroz Fond za zaštitu okoliša.

– Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izdašnom sufinanciranju ovog, ali i ostalih projekata. No, nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora, rekao je prilikom predstavljanja projekta ministar gospodarstva i održivog  razvoja Damir Habijan.

Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak istaknuo je pak kako će dodijeljena sredstva izravno utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka. Kao i planinarsku infrastrukturu Republike Hrvatske u cijelosti.

Izdvojeni članak

Top 5 luksuznih hotela na Plitvicama: Komfor u doticaju s nestvarnom prirodnom ljepotom

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer najavio je pak planirana ulaganja u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

– Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim sredstvima iz OPKK 2014-2020 u iznosu od 56 milijuna eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom. Dva projekta, PP Papuk, PP Žumberak i Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz NPOO za slične projekte, a jučer smo osigurali 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz Državnog proračuna za nova 3 projekta u parkovima, rekao je Kreitmeyer .

Tako je najavljena obnova sva planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u PP Lastovsko otočje Veje more za što je osigurano 4,75 milijuna eura. Također, Kreitmeyer je obećao obnovu planinarskih domova Zavižan i Snježnik.

Doznajte ovdje koji hrvatski nacionalni park čeka treći najveći viseći most na svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap