Pretraga

Video: Hrvatski nacionalni park čeka treći najveći viseći most na svijetu

A- A+

Između osmanskih utvrda Trošenja i Nečvena povrh rijeke Krke nekada je postojao most koji je porušen sredinom 17. stoljeća. Sada se na istoj lokaciji planira izgradnja novog, koji bi s dužinom od 462 metra trebao postati treći najduži viseći most na svijetu. Kao takav postao bi atrakcija koja bi godišnje privlačila i do 200 tisuća turista.

viseći most iznad Krke

viseći most iznad Krke | foto: screen shot You Tube NP Krka

Most su iz Nacionalnog parka Krka zamislili kao atrakciju u gornjem toku rijeke. Prema planovima trebao bi biti dugačak 462 metra, te se uzdizati 140 metara iznad rijeke.

Za most već postaji glavni projekt čija se realizacija procjenjuje na 3,5 milijuna eura. Iza ovog ulaganja stoji ideja da NP Krka dobije novu atrakciju. Naime most bi trebao biti drugi najduži u Europi i treći u svijetu.

Njegova točna lokacija bila bi na poziciji starih osmanskih utvrda Trošenja i Nečvena povrh Krke koji su do sredine 17. stoljeća ovdje bile povezane također visećim mostom. Povijesna rekonstrukcija bi, naravno, imala moderne elemente.

No, s gradnjom se neće početi dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi. Stanovnika na ovom području je malo. Protiv mosta nemaju ništa, ali nisu skloni rasprodaji djedovine.

– Ja imam tamo negdje oko devet tisuća kvadrata, ali parkiralište bi moglo biti na 3 tisuće kvadrata. Prodat neću ni pod kakvim uvjetima, pa da mi daju i milijune. Ali hoću u koncesiju, možemo se dogovoriti i nema problema, kaže za rtl.hr Ante Perica, rizničar Udruge vlasnika nekretnina sela Nečvena.

Iz NP Krka pak poručuju kako je izgradnja visećeg mosta zahtjevan projekt. No, da bi od njegove realizacije mogli profitirati svi.

– To je zahtjevan projekt, ali mi smo mišljenja da to ne bi bila samo atrakcija za nacionalni park Krka, već jedan pokretač razvoja za lokalnu zajednicu cijelog tog gornjeg toka rijeke.

Doznajte ovdje kako bi trebao izgledati novi most koji bi s kopnom treba spajati otok Krk.

Copy link
Powered by Social Snap