Pretraga

FER za 815.000 eura gradi novu vlastitu solarnu elektranu, očekivana ušteda energije 50%

A- A+

FER ima novi projekt iz sektora održivog razvoja. Nadogradnja je to već postojeće sunčane elektrane i baterijskih spremnika, ukupnog kapaciteta 600 kW. Financiranje je osigurano kroz mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.–2021., te u okviru u programa ‘Energija i klimatske promjene’.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Novi sustav, ukupne vrijednosti 815.000 eura, dio je projekta ‘Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1’.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024.

Izdvojeni članak

Bačić: Solarni paneli moći će se postavljati i na lokacijama koje nisu definirane prostornim planovima

Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), te time doprinijeti lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Kako objašnjavaju iz FER-a, riječ je o nadogradnji već postojeće sunčane elektrane i baterijskih spremnika. Kada bude izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje CO2 otiska od 109 tona. Također, kao svrha projekta ističe se smanjenje utjecaja na lokalnu elektroenergetsku mrežu i izdatka za električnu energiju FER-a. Uz to projekt će omogućiti edukaciju i promicanje važnost integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika u široj zajednici, te otvoriti vrata novim, srodnim istraživanjima.

Potpora EGP financijskog mehanizma predstavlja doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi. Cilj Programa ‘Energija i klimatske promjene’ je povećano korištenje energetske tehnologije s manjom emisijom ugljika i povećana sigurnost opskrbe.

Doznajte ovdje kako funkcionira nova solarna elektrana Virje i tko ju je gradio.

Copy link
Powered by Social Snap