Pretraga

Jedinstveni botanički vrtovi koji daju novu dimenziju održivosti

A- A+

Ekološki projekti Singapura promijenili su izgled grada koji mnoge podsjeća na mjesta koja mogu vidjeti samo u filmovima znanstvene fantastike.

Jedinstveni botanički vrtovi poznati kao Gardens By The Bay u Singapuru, sastoje se od nekoliko divovskih “super stabala”, koja su dom egzotičnih vertikalnih vrtova.

Sami vrtovi se prostiru na 100 hektara površine usred grada te imaju tri zasebna vrta – Istočni, Središnji i Južni. Zanimljivo je kako se prelaskom u različite vrtove mijenjate i klimu tako da sa samo nekoliko koraka dolazite iz tropske u mediteransku oazu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Novo lice splitskog Botaničkog vrta i obnova vrijedna 11,5 milijuna kuna

Od solarnih ćelija do skupljanja kišnice

U Južnim vrtovima najdominantniji su stakleni vrtovi i Super stabla (Supertrees), koji su zapravo umjetne konstrukcije visine do 50 m, prekrivene s raznim biljnim vrstama.

Osim biljkama, grane drveća prekrivene su solarnim ćelijama, koje preko dana skupljaju energiju ne bi ne bi li ju navečer pretvarali u osvjetljenje i ozvučenje tijekom večeri stvarajući tako poseban događaj pod nazivom Vrtna rapsodija.

Foto: Unsplash

Zanimljivo je su super stabla potpuno samodostatna i održiva, tj. skupljaju i kišnicu pa kao služe i kao veliki ventilacijski sustav Singapura.

Foto: Unsplash

 

Jedinstveni botanički vrtovi koji daju novu dimenziju održivosti

Share via
Copy link
Powered by Social Snap