Pretraga

Je li ovo stvarno moguće? ‘Solartubes’ automatski pretvaraju sunčevu energiju u svjetlost u vašem domu

A- A+

Ako želite uživati u više prirodnog svjetla u domu, ali smatrate da su krovni prozori preveliki, skupi ili ih je teško održavati, ‘solartubes’ odnosno solarne cijevi nude jednostavnu alternativu. Poznate i kao cjevasti krovni prozori ili sunčani/svjetlosni tuneli, solarne cijevi su nenametljiv način da osvijetlite tamnija područja vašeg doma mekim, prirodnim svjetlom.

Solarna cijev | Foto: Screenshot, Youtube

Standardna solarne cijevi su cijevi od poliranog lima ugrađene u krov za usmjeravanje sunčeve svjetlosti u unutrašnjost kuće. Najčešće su dostupne u veličinama promjera 0.25-0.35 metra, koje se uklapaju između krovnih greda od 0.4 metra. Akrilni čep otporan je na sve vremenske uvjete. Na stropnoj strani nalazi se okrugli otvor nalik prozoru s difuzorom koji pomaže u ravnomjernoj raspodjeli svjetlosti.

Sudeći po internetu, ovo nije nova tehnologija, a jedan od vodećih svjetskih proizvođača je kalifornijski ‘Solatube International’. U SAD-u se koristi već desetak godina, a na Youtubeu je moguće naći video snimke iz 2009. godine kada se govorilo o tome kako instalirati ovu cijev. U Europi njihova upotreba nije zaživjela. Kao i za svaki proizvod, stručnjaci navode prednosti i mane, a nije na odmet spomenuti da ih se uglavnom stavlja u isti koš s krovnim prozorima odnosno uspoređuje.

Solarna cijev | Foto: Screenshot, Yotube

Prednosti: Učinkovito i pristupačno te suptilno

Sa solarnim cijevima možete besplatno osvijetliti  dom bez troškova instalacije krovnog prozora ili potrebe za promjenom izgleda vaših prostorija. U toku sunčanog dana, jedna solarna cijev od 0.25 metra daje otprilike istu količinu svjetla kao tri žarulje od 100 W. To je dovoljno da osvijetli sobu od 18 kvadratnih metara na način da se u njoj može odvijati uredski posao odnosno da osvijetli osvijetli prostor od 27 metara kvadratnih dovoljno za manje vizualne aktivnosti kao što je tuširanje ili slaganje rublja. Na ovaj način više nije potrebno koristiti električno svjetlo za sunčanih ili čak umjereno oblačnih dana. Moguće je odabrati i model solarne cijevi koji uključuje električno svjetlo.

Za razliku od krovnih prozora koji su teški za održavanje i vrlo su ‘uočljivi’, solarne cijevi suptilni su elementi dizajna koji daju  svjetlost bez privlačenja pažnje jer izgledaju kao uredska ili stolna lampa, a baš zbog takvog dizajna lakše ih je uklopiti u manje prostore poput hodnika ili smočnica. To im može biti i mana o čemu ćemo niže.

Manji rizik od prokišnjavanja je još jedna prednost solarnih cijevi. Dok se na krovnim prozorima često nakuplja lišće, voda ili pak snijeg što u većim količinama može prouzročiti prokišnjavanje, manje je vjerojatno da će solarne cijevi propuštati jer njihova mala, relativno ravna kupola ne dopušta vodi i drugim padalinama ili nakupinama poput lišća da se zadržavaju.

Solarne cijevi mogu izgledati kao luksuzna značajka prostora. Eventualno možemo dodati kako same cijevi u SAD-u koštaju manje od krovnih prozora, a također su jeftinije za ugradnju jer ne zahtijevaju nikakve promjene na krovu ili postojećim okvirima. Profesionalna instalacija košta manje od 1000 američkih dolara u većini dijelova zemlje. Postoji i mogućnost samougradnje odnosno instalacije s kompletom koji košta manje od 500 američkih dolara.

Izdvojeni članak

U Kaliforniji se uvodi obaveza postavljanja solarnih panela na nove zgrade?

Mane: Manja kontrola svjetlosti i ‘ograničeni dizajn’

Solarne cijevi daju manje mogućnosti po pitanju kontrole svjetlosti koja ulazi u prostoriju, a njihova ‘skromna’ veličina znači da malo čine za poboljšanje dizajna interijera. Krovni su prozori često i ‘modni dodatak’ domu, što se za ove cijevi ne može nužno reći.

Krovni prozori daju veću kontrolu nad kvalitetom svjetlosti koju puštate u prostor jer postoje sjenila, ali i difuzori za raspršivanje svjetla čak i za krovne prozore. Moguće je čak i dodati film odnosno zaštitnu foliju kako biste smanjili UV svjetlo koje može izblijediti prostirke i namještaj, a nije na odmet spomenuti da je krovne prozore moguće otvoriti što omogućuje prodor svježeg zraka u prostor.

Sa solarnim cijevima, sjenila i prozračivanje nisu baš opcije. Iako možete koristiti, primjerice, difuzore, imat ćete ograničeniji izbor u usporedbi s onim što je dostupno za krovne prozore.

Vrste solarnih cijevi | Foto: Screenshot

Krovni prozori su sami po sebi značajka arhitektonskog dizajna. Čine prostoriju većom i prozračnijom te vam daju pogled na oblake koji se stalno mijenjaju. Dodaju i ambijent luksuza i osjećaj povezanosti s prirodom. Većina solarnih cijevi, međutim, premala je da bi utjecala na izgled prostorije.

Nadalje, solarne cijevi nisu jednako prikladne za svaki dom. Većina solarnih cijevi dizajnirana je za krovove s nagibom između 15 i 60 stupnjeva. Na krovu sa strmim nagibom, instalacija možda uopće ne bi bila moguća.

Stručnjaci su uglavnom složni – ako bi vaš dom mogao koristiti malo više dnevnog svjetla, posebno u manjim prostorima, ali ne želite trošiti puno ili mijenjati cjelokupni izgled svoje sobe, solarne cijevi su praktično rješenje. S druge strane, ako želite napraviti veliki utjecaj na izgled prostorija i spremni ste za to platiti, možda biste se htjeli držati tradicionalnih krovnih prozora.

Nadopuna teksta 16.3. u 15:12h

U prvoj verziji teksta pisalo je kako ovog proizvoda nema na europskom tržištu, a neki čitatelji su nas upozorili da postoji i u Hrvatskoj te da je primjereniji izraz koji se uvriježio na domaćem tržištu – svjetlosni tunel.

Copy link
Powered by Social Snap