Pretraga

Predvodnici u Hrvatskoj: Na mjestu odlagališta otpada gradi se Energetski park

A- A+

Ludbreg bi mogao postati jedan od rijetkih gradova koji će odlagalište otpada pretvoriti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Zagrebačka tvrtka Solarwatt investirat će u izgradnju solarne elektrane i objekta za proizvodnju vodika u Ludbregu na zemljištu koje se trenutno kategorizira kao odlagalište otpada.

ludbreg centar

Ludbreg centar | foto: Grad Ludbreg

Prošlog tjedna je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je izglasana prodaja zemljišta navedenoj tvrtki u vrijednosti od 76 tisuća eura. Riječ je o čestici 3700/3, deponij u ulici Petog Studenog površine 7.584 metara kvadratnih.

– Cijene energenata u zadnjih godinu i pol dana divljaju, tržište energentima u potpunosti je bio suspendirano, država je preuzela kontrolu cijena za električnu energiju i plin. Međutim, očekujemo povratak normalnoj tržišnoj utakmici i energija će biti vrlo važna za očuvanje budućnosti Ludbrega i njegove industrije, kazao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je kako je Grad Ludbreg već ranije u strateškim planovima odredio lokacije predviđene za proizvodnju vodika, odnosno obnovljivih izvora energije i već sada u prostornim planovima imaju rezervirane lokacije poput Meke te u Sigecu, a koje će služiti ispunjavanju energetskih ciljeva kako bi se u budućnosti povoljnija energija mogla ponuditi gospodarstvu i građanstvu.

Konačni cilj je svim ovim energetskim projektima i svim prihodima koji će se ostvarivati iz energetskih projekata, bilo iz naknada za proizvodnju koje su redovite iz komunalnih naknada koju će plaćati tvrtke koje će raditi energetske projekte da se formira jedan fond koji će sufinancirati građanima upravo ulaganja u obnovljive izvore energije. I to bilo kroz ugradnju solarnih panela, dizalice topline…

Izdvojeni članak

U pogonu solarna elektrana Virje, sagradio ju Končar, a godišnje će proizvoditi 12.225 MWh struje

Predvodnici u Hrvatskoj

Gradonačelnik Bilić je rekao da mu je drago što je ova tvrtka koja prepoznatljivo prednjači u sličnom području odabrala Ludbreg za svoj strateški početak u novim tehnologijama. Istaknuo je da je ovo prilika da kroz prostorni plan koji je temeljito pripreman ranijih godina kapitaliziraju energetsku spremnost Ludbrega za ovakve projekte koji će biti predvodnici u Hrvatskoj.

– Siguran sam da ćemo prvi u Hrvatskoj imati proizvodnju vodika na komercijalnoj osnovi, a taj vodik već sad ima svog kupca jer se nalazimo na pruzi. Svi oni koji proučavaju ovu tematiku znaju da je vodik jako teško skladištiti, transportirati, tu postoje izazovi jer 30 posto energije koju vodik proizvede treba potrošiti na njegovo skladištenje i transportiranje i to je dosta veliki trošak, rekao je Bilić.

Naglasio je da kad se uzme u obzir da se taj trošak subvencionira, da on ima smisla i da je to ono što je danas važno prepoznati. Rekao je da se subvencionira na dvije strane – na kupcu i na proizvođaču i da je to garancija njegove budućnosti. Istaknuo je i da je Europska unija rekla da je vodik gorivo budućnosti. Smatra i da tko ne uskoči u taj vlak sad na početku, da će se teško kasnije držati za rukohvat izvan njega.

Projekt integriranog javnog prijevoza

Gradonačelnik je dodao i kako je ovaj projekt poveznica i s dugoiščekivanim projektom integriranog javnog prijevoza za kojeg nažalost Grad zasad nije našao podršku. Istaknuo je kako im je namjera da proizvodnja vodika služi za pogon autobusa. U prvoj fazi bi nabavili pet autobusa i stvorili malu dolinu vodika, a tu im je bitna parcela u Sigecu.

– Ono što je važno napomenuti je da je tehnologija proizvodnje vodika nije nepoznata, nije nova, to je stara metoda i svi su upoznati s procesom elektrolize koji je vrlo jednostavan i bezopasan. On u proizvodnji vodika proizvede vodik kao čistu energiju, ali proizvede i toplinu kao višak. Ta temperatura koja nastaje u proizvodnji vodika u elektrolizi je oko 85 stupnjeva i idealna je za korištenje u našoj industriji, naglasio je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Osniva se STEM centar u Ludbregu: Smjestit će se u prostor starog mlina

Rekao je da je važno da budu prvi, a da se nadaju da će tvrtka Solarwatt krenuti u razvoj dalje. Nada se da će sljedeći korak biti njihova investicija u punionicu vodika za kamione, odnosno benzinsku pumpu za električna vozila na državnoj cesti. Gradonačelnik je rekao i kako se i taj projekt već priprema polako.

– Ludbreg će se pozicionirati kao središte novih tehnologija što je jako važno i zbog naše industrije i da ćemo uskoro imati natječaj za našu geotermalnu bušotinu. Zakoračit ćemo u u tu novu tehnološku budućnost i osigurati zapravo Ludbregu mjesto na energetskoj karti Europe, našoj industriji dovoljno energije da može zapošljavati i izvoziti, zaključio je ludbreški gradonačelnik.

Energetski park Ludbreg

Kvadrat zemljišta prodavao se po cijeni od 10 eura po kvadratnom metru, a početna cijena je bila 75.840 eura. Nešto više od tražene cijene ponudila je zagrebačka tvrtka Solarwatt te će joj ista biti prodana za 76 tisuća eura. Ponuda Solarwatta prema procjeni komisije za imovinsko-pravna pitanja odgovara uvjetima natječaja.

Tvrtka Solarwatt planira graditi Energetski park Ludbreg koji bi se trebao izgraditi do rujna 2024. godine. Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

Izdvojeni članak

Veliki projekt u Ludbregu: Energetska obnova zgrade gradske uprave vrijedna skoro 4 milijuna kuna

Realizacija bi trebala biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane instalirane snage 5-8 MW, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodik dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada. Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, proizvodnja obnovljivog vodika elektrolizom, energetska oporaba otpada i proizvodnja zelenog vodika procesom uplinjavanja.

Copy link
Powered by Social Snap