Pretraga

Prijavite se: Grad Crikvenica sufinancira projektnu dokumentaciju za obnovljive izvore energije u kućama

A- A+

Grad Crikvenica raspisao je drugi po redu natječaj za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku obnovu kuća. Za to je osigurano nešto manje od 17.000 eura, a bit će obuhvaćeno ukupno 20 objekata.

Foto: Pexels; Kindel Media

Grad Crikvenica objavio je Javni natječaj za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za obiteljske kuće, koji se odnosi na ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ali i energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nastavak je to sufinanciranja ovakvih investicija građana, s obzirom na to da je sličan natječaj bio objavljen i lani.

Prijavom na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša moguće je dobiti bespovratna sredstva za instalaciju fotonaponskih elektrana, sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete. Uz to, iz Grada Crikvenice poručuju da je na isti način moguće dobiti bespovratna sredstva za energetsku obnovu kuće koji uključuju povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, krova i/ili poda, zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Sufinanciranje 20 kuća

Natječaj Grada Crikvenice namijenjen je prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije iznose 16.855,80 eura bez PDV-a. Grad Crikvenica sufinancirat će izradu projektne dokumentacije u 80-postotnom iznosu, dok će ostatak od 20 posto ili 210,70 eura s PDV-om, sufinancirati sami korisnici.

Izdvojeni članak

Solarna elektrana u domu: Kako se ugrađuje i može li se njome uštedjeti?

Ovim će natječajem biti sufinancirana projektna dokumentacija za ukupno 20 kuća. Za sve kuće će biti izrađena cjelokupna dokumentacija potrebna za daljnju prijavu na Javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), koji se tiču povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, dok će za 10 obiteljskih kuća biti izrađena dokumentacija za prijavu na daljnje Javne pozive FZOEU-a koji se odnose na povećanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Strogi uvjeti

– Sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva, poručuju gradske vlasti.

Izdvojeni članak

Sve više sunčanih elektrana u Hrvatskoj: Samo u dva mjeseca instalirano više od tisuću novih

Dio predviđenih sredstava već je iskorišten u prvom natječaju, kad je pravo na sufinanciranje ostvarilo sedam korisnika. Iz gradske uprave naglašavaju kako se pojam kuće odnosi na građevinu s najviše tri stambene jedinice, bruto površine do najviše 600 četvornih metara te koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi dokument koji dokazuje zakonitost gradnje i u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno stanovanju. Rok prijave na natječaj je 5. rujna ove godine, a ostale detalje i natječajnu dokumentaciju možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap