Pretraga

Velika modernizacija tržnice iz 1975., imat će krov od lameliranog drva i elektranu

A- A+

Crikvenička gradska tržnica izgrađena je 1975. godine. Više od dva desetljeća kasnije, dobila je betonsku ogradu i nove skladišne prostore, a još nešto kasnije i novi sanitarni čvor. Na prostoru koji ukupno obuhvaća površinu veličine od otprilike 5.500 četvornih metara, rekonstrukcijom će tržnica biti proširena i potpuno unaprijeđena, a početak radova očekuje se iduće godine. Imat će krov od lameliranog drva, a rasvjetu će napajati fotonaponske ćelije.

tržnica Crikvenica | Grad Crikvenica

Gradska tržnica u Crikvenici izgrađena je 1975. godine, a više od 20 godina kasnije, 1998. godine, na tržnici je uređena betonska ograda te 10 skladišnih prostora površine oko 33 metara kvadratnih. 2009. godine, dobila je novi sanitarni čvor otvorenog tipa, a dosad je raspolagala sa ukupno oko 360 kvadratnih metara otvorenog i oko 120 metara kvadratnih zatvorenog prostora, uz mogućnost postavljanja oko 130 prodajnih mjesta.

Izdvojeni članak

Galerija: U Umagu traju radovi na novoj održivoj tržnici, pogledajte kako napreduju

Projektom rekonstrukcije koji je objavio grad, tržnica i prostor oko nje bit će potpuno obnovljeni i transformirani. Grad Crikvenica najavio je projekt kojim će prostor tržnice i njen okoliš biti potpuno preuređeni, a radovi će se odvijati u dvije faze. Prva faza radova obuhvatit će rekonstrukciju kolno pješačkih površina te središnji objekt za povremenu prodaju, a u drugoj fazi radova, tržnica će biti natkrivena.

tržnica Crikvenica | Grad Crikvenica

Uređenje će obuhvatiti 5.500 metara kvadratnih prostora, a projektom će se prostorno odrediti zonu tržnice i urediti ju kao zasebnu cjelinu, piše novilist.hr. Za projekt će biti specifično što će se rekonstrukcija izvoditi sa recikliranim materijalima, a nakon radova, tržnicu će natkrivati drvena konstrukcija od lameliranog drva, zbog čega će imati 30 posto manji ugljični otisak. Na drvenom ‘krovu’ bit će postavljene fotonaponske ćelije koje će napajati javnu rasvjetu. Radovi bi mogli početi iduće godine, a vrijednost se procjenjuje na 2,5 do 3 milijuna eura, te se očekuje sufinanciranje od strane grada.

Cjelokupnu kvalitetu mjesta podići će komunalna opremljenost klupama, kao i parkirališna mjesta za bicikle. Isto tako, bit će postavljeni i punjači za manja električna vozila, no i izvori vode. Pritom, posebna pažnja pridodat će se hortikulturi tržnice, jer će ju krasiti lokalne biljne vrste. Od biljaka, u skladu s predjelom, sadit će se samoniklo, medonosno bilje, kojim će se stvoriti mediteranski tip ambijenta, a pridonijeti će biocenozi te neće zahtijevati posebno održavanje.

tržnica Crikvenica | Grad Crikvenica

Obnavljat će se i tržnica u kultnom zagrebačkom kvartu. Koja, i na koji način će se provesti obnova, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap