Pretraga

Sportski kompleks u kojem su trenirale neke od najvećih legendi nakon dogradnje nosit će zanimljivo ime

A- A+

Kada su 2015. godine bili odabrani od Grada Los Angelesa da naprave projekt dogradnje i razvoja nekadašnjeg sportskog kompleksa Rancho Cienega arhitekti SPF:architects-a u ruke dobivaju projekt koji su željeli mnogi. U ovom sportskom kompleksu razvili su se talenti nekih od najvećih legendi sporta, a njegovom dogradnjom potencijal za nove naraštaje u sportu sve je veći. Promijenilo se i ime centra koji će sada nositi imena dvije važne američke javne ličnosti.

Michelle and Barack Obama Sports Center | foto: SPFA

Nekadašnji Rancho Cienega sportski kompleks nalazi se u dijelu Los Angelesa poznatom kao Baldwin Hills.

Sve veći rast lokalne zajednice doveo je do razvoja potreba za novom zgradom sportskog centra u Baldwin Hillsu. Nekadašnji Rancho Cienega sportski kompleks godinama je bio od neprocjenjive važnosti za sve članove zajednice o čemu svjedoči podatak da su upravo u njemu svoje prve sportske korake napravile neke od najvećih legendi sporta poput sestara Venus i Serene Williams.

Zeleno svjetlo za svoj projekt dogradnje i razvoja sportskog centra SPF:architects dobili su još 2015. godine, a novi centar nosit će imena bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i njegove Prve dame.

Michelle and Barack Obama Sports Center | foto: SPFA

Novo lice kultnog sportskog centra

Tijekom natječaja, u kojem se tražio projekt prema kojem će se napraviti dogradnja sportskog kompleksa, Grad je od arhitekata zahtijevao nova sjedeća mjesta na stadionu za američki nogomet, bazen i košarkaški teren. No, kako navode arhitekti SPFA-a, vrlo brzo postaje jasno da su potrebe mnogo veće od onih navedenih u natječaju.

– Shvatili smo da je najvažnija stvar kojom možemo doprinijeti dizajnu kreiranje što je više toga moguće za što manje novca, objašnjavaju iz SPFA-a.

Michelle and Barack Obama Sports Center | foto: SPFA

Rješenje je pronađeno u metalnim konstrukcijama poput onih koje se koriste u izgradnji hangara u kombinaciji s elementima izgrađenima po mjeri čime se kreira jedinstvena i izuzetno isplativa zgrada površine 40.000 četvornih metara koja uključuje bazen, košarkašku dvoranu, pješačku stazu, dva prostora za sjedenje koji služe teniskom i nogometnom terenu te zatvoreni vrt.

Michelle and Barack Obama Sports Center | foto: SPFA

Inspiraciju za uređenje krajolika arhitekti su pronašli u poznatoj slici Pieta Mondriana “Boogie Woogie”. Pet različitih tipova zelenih površina implementirat će se u obliku mreže kako bi se za zajednicu kreirao atraktivan i koristan park. Neki od njegovih dijelova replicirat će krajolik pustinje, priobalja i kanjona.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

Cijeli kompleks bit će izgrađen pridržavajući se ‘net zero‘ normi koje označavaju postizanje nula neto emisija ugljičnog dioksida što ovaj kompleks čini ugljično neutralnim. Bit će to prva zgrada tog tipa u Los Angelesu. Osim ugljične neutralnosti, novi sportski kompleks koristit će i sunčanu energiju kroz napajanje na principu solarnih panela, a predviđeno je i ugrađivanje stanica za napajanje električnih vozila.

Michelle and Barack Obama Sports Center | foto: SPFA

Novi sportski centar nosit će ime Michelle and Barack Obama Sports Center te će, kako navode arhitekti, poštivati i slaviti bogatu povijest zajednice u kojoj se nalazi.

Copy link
Powered by Social Snap