Pretraga

U Dubaiju bi se mogao graditi prsten oko najviše zgrade na svijetu: Bio bi na visini od 550 metara

A- A+

U Dubaiju predložili izgradnju ogromnog prstena oko najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife. Prsten bi se nalazio na visini od 550 metara i bio bi debljine pet katova.

Downtown circle | Instagram/ZNera Space

Tvrtka za eksperimentalnu arhitekturu ZNera Space predložila je konceptualni dizajn koji sadrži ogromnu peterokatnu prstenastu strukturu omotanu oko najvišeg nebodera na svijetu, Burj Khalife koji se uzdiže na nevjerojatnih 829,8 metara. Koncept, poznat kao Downtown Circle, spaja luksuz i futurističko urbano planiranje u iznimno ambicioznom dizajnu, piše CNN.

Glavni arhitekti koji stoje iza ovog dizajna su Najmus Chowdry i Nils Remess.

– Koliko god je primamljiv i radikalan dizajn Downtown Circle, on je praktično, pa i financijski moguć. Dizajn je početak razgovora o urbanoj gradnji. Nešto što bi moglo potaknuti ljude da preispitaju urbani razvoj, preispitaju gradsku zagušenost. Obećavamo održivi grad. Radili smo na vrlo važnim aspektima koji pokreću raspravu o tome kako planiramo gradove. Razlog zašto smo odabrali Burj Khalifu je taj što se nalazi u vrlo gusto naseljenom urbanom području i želimo se pozabaviti problemima koji prate gustu gradsku populaciju, rekli su Chowdry i Remess.

Izdvojeni članak

U Dubaiju će se graditi Mjesec od 224 metra: Koštat će ukupno 37 milijardi kuna

Struktura, bi se postavila na 550 metara iznad ulica i imala bi opseg veći od tri kilometra. Prsten bi podupiralo pet ogromnih stupova sa svojim temeljima smještenim na neiskorištenim zemljištima, a ti stupovi bi potencijalno mogli imati i dodatne svrhe.

– Želimo stvoriti mikroklimu u središtu grada i stvoriti neku vrstu omotača oko područja kako bismo kontrolirali temperaturu i učinili ga ugodnijim za život po vrućem vremenu. Stupovi koji nose prsten bit će urbani pročišćivači zraka, rekao je Chowdry.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZNera (@znera.space)

Struktura stupova mogla bi uključivati ​​inovativni dizajn za filtriranje smoga koji je stvorila tvrtka ZNera Space, koji je ušao u uži izbor za nagradu Svjetskog festivala arhitekture 2018. u kategoriji ‘Eksperimentalni projekt budućnosti’. U Dubaiju nije rijetkost da temperature prelaze 40 stupnjeva Celzijusa, imajući to na umu, arhitekti su dizajnirali solarne panele na krovu uzduž cijelog prstena.

Koristili bi novu tehnologiju solarnih vodikovih ćelija koja koristi solarnu energiju da pretvara vodu u vodik kojim se onda pokreće klimatizacija i ostala elektronika zgrade. Ovaj cijeli koncept je dizajniran u sklopu dubaijevog optimističnog plana za održivu gradnju do 2040. godine. Dodatno, planirali su i održivu transportaciju s električnim tramvajima unutar prstena.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Prve projekcije saudijskog grada: Imat će nebodere visine 500 metara i dužine 160 kilometara

Naravno, jedno je dizajn, a jedno je građevinska izvedba. Ovaj projekt zaista izgleda jako ambiciozno, no kako su arhitekti objasnili, izvediv je zbog male težine konstrukcije. Dizajnirali su ga poput karoserije letjelice koja je unutra šuplja. Dodali su kako sve nose ogromni stupovi, a zgrada je u obliku kruga, prstena, jer je to najstabilniji strukturni oblik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZNera (@znera.space)

Vrhunac interijera dizajna je kontinuirani zeleni pojas, nazvan Skypark, koji povezuje svih pet katova strukture. Arhitekti tvrde da je Skypark središnja kralježnica cijelog dizajna i da će biti zelena površina mješovite namjene, a također će djelovati i kao prostor za promišljanje o tome kako će se poljoprivreda odvijati u budućnosti, posebno u gradovima.

– Ako gledate povijesno, prvo je došla poljoprivreda, a onda smo izgradili grad. Sada smo nekako izgubili ovaj koncept. S ovim zelenim pojasom unutar strukture, želimo vratiti poljoprivredu i proizvodnju hrane u središte grada, rekao je Remess.

Copy link
Powered by Social Snap