Pretraga

[VIDEO] Prve projekcije saudijskog grada: Imat će nebodere visine 500 metara i dužine 160 kilometara

A- A+

Iz Saudijske Arabije objavili su prve rendere kako bi novi grad trebao izgledati. Radi se o linearnom gradu dugačkom 170 kilometara koji će se nalaziti uz zaljev Aqaba. Grad je prvotno najavljen 2017. godine, a sada je i prvi put prikazan u kratkom videu.

Neboder Neoma, pogled s vanjske strane | Screenshot/YouTube

Linearni grad naziva Neom objavio je na svojoj YouTube stranici video u kojem je prikazan izgled budućeg grada. Iako mnogi stručnjaci sumnjaju da je ne moguće izvršiti ovakav projekt, Saudijci su ustrajni u svojoj ideji. Na vanjskim dijelovima grada protezat će se dva nebodera dugačka 160 kilometara, visoka 500 metara i široka 200 metara. Vanjske strane nebodera bit će obložene ogledalima kako bi se reflektirale jake zrake sunca i visoka temperatura, piše The Guardian.

Neom iznutra | Screenshot/YouTube

Izgradnja grada u sklopu je većeg projekta Saudi Vizion 2030 kojem je cilj podignuti turizam Saudijske Arabije. Dodatno, žele prestati ovisiti o izvozu nafte jer se sve više motora na svijetu pokreće na struju i u jednom trenutku im to više neće biti dovoljan izvor prihoda.

Izdvojeni članak

U Saudijskoj Arabiji planiraju linearni grad dugačak 170 kilometara, cijeli projekt će koštati 500 milijardi dolara

Umjetna inteligencija imat će veliku ulogu u ovom ambicioznom planu jer će kontrolirati gotovo sve uvjete života. Sve životne potrebe bit će udaljene pet minuta laganog hoda. Cilj je u potpunosti ukloniti automobile i smanjiti emisiju ugljikovog dioksida na nulu. Za udaljenija putovanja unutar grada koristit će se vlak na električni pogon koji će dostizati velike brzine i putovati s jednog dijela grada na drugi u dvadesetak minuta. Detaljnije o gradu možete pročitati ovdje.

Neom iznutra | Screenshot/YouTube

Jedan od glavnih ciljeva ovog grada je povećati broj stanovnika Saudijske Arabije. Danas, većina države nije naseljiva zbog pustinja i velikih vrućina. Grad je savršeno rješenje za to. Cilj princa Mohammeda je pretvoriti Saudijsku Arabiju u najjaču ekonomiju na svijetu. Pretpostavlja da bi Neom mogao otvoriti 380.000 novih radnih mjesta. Prva faza projekta koštat će oko 265 milijardi američkih dolara, a Princ je rekao kako će dio financirati država, dio privatni sektor i dio javnost koja je zainteresirana za život u Neomu. Početak prve faze planirn je za 2024. godine.

Copy link
Powered by Social Snap