Pretraga

Izolacija potkrovlja kamenom vunom za veliku uštedu na grijanju

A- A+

U obiteljskim kućama koje imaju loše izoliran krov, a potkrovlje se koristi za stanovanje, dobar dio računa za plin ili struju zimi odnosi se na ‘grijanje ulice’. Oni koji žele stati na kraj ovoj praksi ili potkrovlje tek planiraju konvertirati u stambeni prostor, trebaju znati kako im je najbolji saveznik dobra izolacija. Iako se tako ne čini na prvi pogled, samostalno izolirati potkrovlje nije nemoguća misija, a uz nekoliko trikova vješt DIY majstor ovaj posao može lako obaviti.

izolacija potkrovlja

izolacija potkrovlja | foto: Freepik

Najbolja opcija za izolaciju potkrovlja je postavljanje ploča od kamene vune. Ovdje valja napomenuti kako se izolacija u ovom slučaju ne odnosi samo na zadržavanje topline. Naime, kamena vuna odličan je i izolator zvuka, te, kao bonus, i top protupožarna zaštita.

Ako se ne želi gubiti prostor ploče kamene vune se postavljaju samo između greda, ali ako se želi kvalitetnije rješenje bez toplinskih mostova ploče kamene vune postavljaju se i ispod greda.

Izdvojeni članak

Trik za uštedu na grijanju: Kako povećati učinkovitost radijatora uz pomoć alu folije

Priprema materijala

Kao i svaki drugi, ovaj DIY projekt počinje mjerenje. Prvi korak je izmjeriti razmak između greda. Dobivenim mjerama potom treba dodati 10 do 15 milimetara, te potom oznake prenijeti na ploču od kamene vune. Važno je biti precizan jer je za kvalitetu izolacije presudno da ploče pri spajanju budu savršeni par.

Zatim slijedi rezanje ploča za koje se preporučuje koristiti pilu ili nož duže od približno 15 centimetara. Dobivene panele zatim treba probno spojiti jedne do drugih kako bi se provjerilo da rubovi prianjaju.

Slaganje i učvršćivanje

Izrezane ploče kamene vune potom treba ugurati u prostor između greda. Ploče se, kako smo već istaknuli, trebaju tijesno slagati jedna iznad druge. Tako se sprječava potencijalno stvaranje zračnih džepova između ploča. Ploče prilikom umetanja treba poravnati s unutarnjom površinom greda.

Zatim na red dolaze drvene letvice koje se učvršćuju okomito na grede uz pomoć vijak i odvijača. Između drvenih letvica postavlja se drugi sloj kamene vune, okomito u odnosu na prvi. U ovoj fazi nije na odmet pričvrstiti ploče kamene vune na drvene letvice.

izolacija potkrovlja

izolacija potkrovlja | foto: Freepik

Parna brana i ‘šminkanje’

Zatim se kamena vuna prekriva parnom branom tako da se učvršćuje za drvene letvice. Na taj se način postiže nepropusnost zraka u potkrovlju i sprečava se prodor vlage. Nakon što je učvršćena parna brana se samoljepljivom trakom lijepi na okolne zidove. Nikako se ne smije zaboraviti lijepiti spojeve parne brane samoljepljivom trakom.

Kada je ovaj posao završen vrijeme je za dotjerivanje prostora. Na površinu se postavljaju gips-kartonske ploče, odnosno knauf, uz pomoć odvijača i vijka, te na spojeve ploča traka.  Odgovarajućom masom potom valja prijeći spojeve u širini dvije trake. Nakon sušenja, novi dobro izolirani zidovi mogu se obojiti na klasičan način koristeći valjak.

Doznajte ovdje sve o ugradnji kamina.

Copy link
Powered by Social Snap