Pretraga

Savjet majstora prilikom renovacije stana: ‘Prestanite iščitavati forume i postavljati suvišna pitanja’

A- A+

Renovacija stana često je izazovan zadatak i zahtjeva puno strpljenja, ali i volje da se posao do kraja dobro odradi. Razgovarali smo s investitoricom i izvođačem radova koji su istaknuli najvažnije stvari u poslovnom odnosu i radu, a koje bi mnogima mogle pomoći u smanjenju sukoba i nerazumijevanja koji se nerijetko javljaju.

renovacija kuhinje | foto: privatni album

Scenariji u kojima se živi danima bez vrata, s probušenim zidovima, jer majstor ne stiže završiti započeti posao, ili pak plaćeni, a nedovoljno dobro odrađeni radovi ili uopće ne odrađeni, samo su dio onoga što proživljavaju ljudi koji žele obnoviti prostore u kojima žive ili rade, a sreća nije bila na njihovoj strani. Uz nešto sreće potrebno je uložiti i malo napora u poslovnom odnosu kako bi se izbjegle greške i posao odradio na zadovoljstvo svih uključenih aktera.

Majstor Hrvoje: Najvažnija je dobra komunikacija

Hrvoje Zvonar, po struci je stolar, no najviše se bavi instalacijama vodovodnih cijevi, struje, plina, grijanja, uređenja podova, zidova i slično. Smatra kako je dobra komunikacija važna, no uočava kako klijenti nerijetko postavljaju suvišna pitanja, a sve zbog straha od prevare. Međutim, ne smeta mu kada klijenti pomno nadziru radove dok radi, dobra podrška uvijek dobro dođe.

Najveći problem je u tome što klijenti previše prate forume na kojima se dijele različite informacije o svemu što je vezano za renovacije i popravke, pritom postanu vrlo skeptični i majstora provjeravaju na desetak različitih mjesta i postavljaju bezbroj pitanja kako bi riješili nedoumice i strah oko moguće prijevare i loše odrađenog posla.

Izdvojeni članak

Sam svoj majstor: Donosimo upute kako isprazniti bojler

– Radio sam kod jedne gospođe koju su prije toga ‘majstori’ prevarili. Tražili su avans, uzeli ga i nikad se više nisu pojavili. Ja ga nisam tražio, najprije sam odradio posao. Najbolje je uzimati majstore preko preporuke. Greške se događaju, no nekad nisu krivi niti majstori već klijenti koji imaju zahtjeve koje nije moguće ispoštovati. Važno je dobro komunicirati, s razgovorom se sve može riješiti, rekao je Zvonar.

renovacija stana | foto: privatni album

Investitorica Ivana: Dobro je savjetovati se s majstorom

U svemu, važno je dobro posložiti prioritete, rekla je naša sugovornica. Na primjer, krenite od mijenjanja prozora, a ne od uređivanja kuhinje, kada završite s prozorima, krenite na krečenje pa tek onda namještanje. Također, nema smisla stavljati nove pločice ako niste provjerili sve vodovodne cijevi ili grijanje, savjeti su koje nam je udijelila. Važno je dobro proučiti kvalitetu materijala koji se nabavlja, te njihova funkcionalnost. Da bude što funkcionalnije i dugovječnije.

U stanu od 80 kvadrata, Ivana Pokupčić renovirala je kuhinju, hodnik i kupaonicu. Radovi su trajali nekoliko mjeseci, najduže je trajala renovacija kuhinje, a kupaonica je renovirana u dva tjedna. Promijenjene su vodovodne cijevi, provedena struja, promijenjene pločice na podovima, te su okrečeni zidovi.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Samostalno odradio proširenje kuće i uštedio oko 40 tisuća eura

– Renovacija je prošla dosta dobro, prvi uvod u renovaciju je bio prije godinu dana kada sam krenula s mijenjanjem prozora, stvari smo morali preseliti kako bi majstori mogli doći do prozora, sve je trajalo tjedan dana, treba naučiti biti bez komfora tih nekoliko dana, tjedana, mjeseci dok se stan ne renovira, ističe Pokupčić.

Vlasnica stana odlučila je sama nabaviti jednostavnije materijale za renovaciju, od kvaka, lajsni, pločica i drugih. Mnogo je vremena provela u proučavanju svih dostupnih materijala, uspoređujući cijenu i kvalitetu, a to preporuča svima koji kreću s uređivanjem stana. Isto tako preporuča i savjetovanje s majstorima.

– Majstorima sam bila dosadna s pitanjima, sve me zanimalo i željela sam biti upućena u svaki detalj. Neke stvari su morale biti iskomunicirane i za neke stvari su mi davali savjete. Ja bih ih prihvatila ili ne. Na sreću, nisam ništa negativno doživjela u svemu osim toga što se sve odužilo od planiranog roka. No na to je teško utjecati, kaže Ivana.

Copy link
Powered by Social Snap