Pretraga

Što uzrokuje električni požar u domu i kako minimalizirati rizik

A- A+

Električar se obično zove kada se pojavi ozbiljniji problem sa strujom. No sa strujom smo u doticaju svaki dan, električni kvarovi nisu rijetkost, a neispravna električna oprema ili instalacije mogu prouzročiti strujni udar i/ili električni požar. Svakako vrijedi unaprijed poduzeti mjere koje će smanjiti rizik da se takvo što dogodi.

elektroinstalater

elektroinstalater | foto: HOK

Električni požar ozbiljna je opasnost koja se svakodnevno javlja u domovima diljem svijeta, a požare može potaknuti velik broj faktora, od kvara na instalacijama, do neispravnih ili istrošenih utičnica. Kako bi se kućanstvo osiguralo od potencijalno opasnih situacija, korisno je znati na što se treba fokusirati kada je u pitanju održavanje električnih instalacija.

Stare instalacije

Stare i neodržavane, ali prije svega nestručno izvedene električne instalacije mogu prouzročiti kvar, objašnjavaju iz tvrtke Vatrozaštita. Budući da staro ožičenje ne može podnijeti povećanu količinu električnih uređaja, poput TV-a širokih ekrana, računala ili klima-uređaja, moguće je da se krene pregrijavati.

Izdvojeni članak

Video: U Osijeku ‘poludilo’ električno brojilo, vrti skupu struju sto na sat

Dođe li do kvara kod neodržavanih ili nestručno postavljenih instalacija, zaštitne će komponente detektirati određene vrste kvara te će potaknuti isključivanje strujnog kruga i tako spriječiti pojavu požara. No postoji opasnost da zaštitne komponente ne reagiraju, zbog čega je bolje pravovremeno provjeriti i po potrebi zamijeniti instalacije.

Treba znati i da stari električni uređaji nisu uvijek u skladu sa standardima novijih električnih instalacija. Postoji mogućnost da su ‘preslabi’ pa nemaju kapacitet podnijeti snagu struje koja prolazi utičnicom u koju je uređaj uključen. Kada ne znate koliko su stare instalacije u prostoru u koji useljavate, rješenje je pozvati električara koji može ugraditi prekidače uzemljenja.

Preopterećenje

Preveliko opterećenje električnih utičnica ili neispravnost utičnica može prouzročiti električni kvar ili čak predstavljati opasnost od pregrijavanja. Stoga je važno imati ispravne utičnice. Istrošene, nepravilno uzemljene utičnice i stariji prekidači i žice s vremenom su sve manje sigurni te se pod prevelikim opterećenjem mogu zapaliti.

Također, oštećeni električni kablovi mogu uzrokovati značajnu štetu jer troše puno energije. Savjetuje se redovna provjera ispravnosti kablova i pravovremena zamjena.

utičnica | foto: Freepik

utičnica | foto: Freepik

Produžni kablovi

Još jedan savjet kako ne bi došlo do električnog požara jest da ne koristite produžne kablove s višestrukim utičnicama koji će preopteretiti primarnu utičnicu u koju je kabel uključen. Neograničena upotreba produžnih kablova može prouzročiti preveliko opterećenje na utičnici koja je predviđena za manja opterećenja.

Posebno treba izbjegavat korištenje produžnih kablova kako biste u njega uključili više ‘jakih’ uređaja koji će preko produžnog kabla opteretiti primarnu utičnicu; poput TV-a, računala i uređaja za videoigre, ili klima-uređaje.

Isto tako, u slučaju da niste sigurni što vaše električne instalacije mogu podnijeti, bolje je da istovremeno koristite što manji broj električnih uređaja te da što prije kontaktirate stručnjaka koji će provjeriti stanje vaših električnih instalacija.

Pregrijavanje

Također, važno je znati da je električnim uređajima potrebno hlađenje kako bi optimalno radili pa je dobro sve uređaje koji imaju sustave za hlađenje smjestiti nešto dalje od zidova. Tako će sustav za hlađenje neometano obavljati svoj ‘posao’ te neće doći do pregrijavanja uređaja.

Osim sustava za hlađenje, ne treba zaboraviti na ventilacijske sustave. U svakom ventilacijskom sustavu, ventilator se može začepiti slojem sitnih prljavštinama ili prašine, što će otežati ili usporiti rad uređaja.

Pogledajte ovdje kako nikako ne treba ugrađivati utičnicu!

Copy link
Powered by Social Snap